23.07.2017.

Lokalni i volonteri iz Španije, Češke, Belgije, Turske, Rusije i s Tajvana - sređuju oronulu Dvorsku baštu


Ono što je nemarom proteklih decenija zapušteno u Dvorskoj bašti u Sremskim Karlovcima, učesnici Međunarodnog letnjeg kampa „Arboretum” dovode u red

Lokalni, ali i inostrani volonteri – iz Španije, Češke, Belgije, Turske, Rusije i s Tajvana – ovih dana sređuju Park prirode „Dvorska bašta”, koji je oronuo i pomalo zaboravljen.

Kako je objasnio jedan od lidera kampa, omladinski radnik Pokreta gorana Vojvodine Vladimir Budalić, njih 11 uključeno je u sređivanje Dvorske bašte, a osim toga pomažu im i lokalni volonteri.

"Obavljamo jednostavne poslove i na onome što najviše nedostaje pa smo tako danas izvadili stare i polomljene drvene klupe, a postavićemo nove, koje će imati i metal da se u budućnosti ne bi lomile", kazao je sagovornik Dnevnika, objašnjavajući da je to bio posao samo dela učesnika te da je drugi deo ekipe zadužen za čišćenje zapuštenog dela parka i skupljanje smeća. On dodaje da će raditi i na krčenju razrušenog staklenika, kojem je potrebna nova namena. To će biti prvi korak ka njegovoj obnovi.

"Sve što mi uradimo sada ne vredi ako lokalno stanovništvo ne bude brinulo o parku posle", kaže Budalić.

Održavanje kampa finansijski su podržali Opština Sremski Karlovci, JP „Vojvodina šume”, Ministarstvo omladine i sporta, kroz program „Mladi su zakon”, kao i Patrijaršija Srpske pravoslavne crkve. Saradnik je organizacija Mladi istraživači Srbije.

izvor: dnevnik.rs, foto: ilustracija