08.07.2017.

Konstantan porast broja domaćih turista - iz Kine više za 150%


Turistička organizacija Srbije treću godinu za redom organizuje promotivnu kampanju turističke ponude naše zemlje

Pod sloganom "Vidi Srbiju – odmor ti je nadohvat ruke", Beograđanima je predstavljena domaća turistička ponuda. Pre Beograda, Turistička organizacija Srbije je, sa više desetina turističkih ponuda gradova i opština iz zemlje, gostovala u Nišu, Novom Sadu i Čačku.

Prema rečima direktorke TOS, Marije Labović, kampanja daje odlične rezultate, s obzirom na to da se već tri godine beleži konstantan porast broja domaćih turista. U prvih pet meseci ove godine broj turista u zemlji je porastao za 10 odsto, dok je broj noćenja povećan za sedam procenata. Trend rasta će biti nastavljen, s obzirom na to da je letnja turistička sezona tek počela, a zimska tek sledi. Akcija podele vaučera u vrednosti od pet hiljada dinara domaćim turistima dala je ogromne rezultate, istakla je Labović.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, rekao je da je pomenuta akcija dala ogroman doprinos razvoju domaćeg turizma, a u prilog tome govori i činjenica da je u prethodnih nekoliko godina prvi put od 2007. zabeležen konstantan porast broja domaćih turista. Ljajić je istakao i da Srbija postaje ozbiljna turistička destinacija u koju, iz godine u godinu dolazi sve više stranih turista.

"Već u prvih pet meseci ove godine rast ino turista je 15 odsto, jedna smo od retkih zemalja koje u kontinuitetu imaju iz godine u godinu rast broja ino turista. Ukoliko se godina završi kako je započela u turističkom smislu, ona će biti neuporedivo bolja od odlične 2016. godine", rekao je on.

Srbija mora da udružuje ponudu sa zemljama u regionu, kako bi privukla što više turista iz udaljenih zemalja, naglasio je ministar Ljajić.

Podatka radi, u prvih pet meseci ove godine broj turista iz Kine porastao je za 150 odsto.

Svi proizvodi koje Srbija ima definisani su u Strategiji 11 važnih turističkih proizvoda koje moramo da udružimo sa ostalim kapacitetima, kako bi bili u potpunosti valorizovani, zaključio je ministar.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: NSinfo