12.07.2017.

Kod nas se teško mogu pronaći prave rasprodaje


Ništa ne privuče više kupaca u radnje kao veliki natpisi "Sniženje", "Rasprodaja", "50 odsto popusta", na izlozima

Međutim, kod nas se teško mogu pronaći prave rasprodaje po ugledu na one evropske, gde se odeća može kupiti za pet do najviše 20 evra.

U vreme letnjih rasprodaja, koje ovih dana iznose i do 70 odsto, treba biti oprezan prilikom kupovine. Paziti na prelepljene cene. Trgovci prvo uvećaju vrednost na etiketi, a onda uračunaju sniženje.

Iako su Novosađani svesni da ne treba hrliti i slepo verovati sniženjima, gužve u radnjama su velike, posebno vikendom.

"Ako kupuju na sniženju svesno donose odluku da ta roba ako nije obeležena da je sa greškom a bude sa greškom oni su je kupili takvu. Mogu da se žale i u takvim situacijama tu trgovac nema opravdanja da je to bilo na sniženju to je jedno važno pravilo odnosno pravo po zakonu o zaštiti potrošača da i snižena roba podleže regularnom procesu reklamacije", kaže Jovanka Nikolić, Asocijacija potrošača Srbije.

Ukoliko u procesu reklamacije dođe do sniženja, kupac ima pravo na povraćaj novca u iznosu redovne cene, koju je platio.

Iz Udruženja za zaštitu potrošača savetuju da se kupac obrati tržišnoj inspekciji, kada im trgovac uskrati pravo da zameni robu ili povraćaj novca.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: patrisyu/freedigitalphotos.net