29.07.2017.

Iz Novog Sada: Izum koji umiva lice zgrade - i čuva kulturno nasleđe


Zahvaljujući projektu „Heromat” i izumu posebne supstance, zgrade će konačno postati čistije, a kulturno nasleđe očuvanije
što je ideja ljudi s Katedre Tehnološkog fakulteta za inženjerstvo materijala.

Šefica Katedre prof. dr Jonjaua Ranogajec kaže da je međunarodni projekat „Heromat” startovao 2011. godine i trajao do kraja 2015. i da su istraživanja usmerena ka kulturnom nasleđu i materijalima koji su ugrađeni u objektima koji su deo tog nasleđa. U projekat su uključena dva objekta, Bač sa svojim zidinama i barokni dvorac Dornava kod Ptuja u Sloveniji.

Osim Tehnološkog fakulteta, industrijski partner je bio HGP, proizvođač fasadnih boja iz Novog Sada, a uključen je bio i Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika iz Petrovaradina. Osim Srbije, u tom projektu učestvovale su Rusija, Italija, Velika Britanija i Slovenija.

– Supstanca koja je nastala kao rezultat projekta nanosi se u tankom sloju, bezbojna je i većinski je čini voda s aktivnim komponentama tako da je ona potupno čista pa se čak se može i popiti – kaže stručna saradnica Helena Hiršenberger. – Naš tim i dalje otkriva kakve dodatne karakteristike ima taj materijal.

Jonjaua Ranogajec kaže za Dnevnik da kiša omogućava spiranje zagađivača iz okruženja i tako omogućava da se podloga sama čisti pod dejstvom prirodnih uticaja.

– Supstanca doprinosi i zaštiti fasadnih boja uz pomoć sunca, pod čijim uticajem vremenom ne bledi – objašnjava Jonjaua Ranogajec.

Kao što je trebalo vremena da se taj projekat realizuje, isto tako je potrebno vreme da bi se video efekat supstance. U prilog tome govori činjenica da je supstanca pre sedam godina naneta na ulazu u tunel na Petrovaradinskoj tvrđavi i evidentno je da se taj deo sam očistio. Planirano je da efekat bude trajan deset do 15 godina, ali jedno je rezultat u laboratoriji, a drugo praćenje u realnim uslovima.

– Materijal je pre svega namenjen objektima kulturnog nasleđa, ali može se koristiti i u modernoj građevini. Važno nam je da redovno pratimo šta se dešava da bi konzervatori bili sigurni da mogu da primene taj materijal jer su s različitim novim materijalima imali neprijatno iskustvo u prošlosti – rekla je Helna Hiršenberger.

Materijala nema u slobodnoj prodaji, ali se može poslati zahtev za kupovinu HGP-u jer ga on i proizvodi.

Asistentkinja dr Snežana Vučetić ističe da im je bilo drago kad su ih zvali iz udruženja „Lančana reakcija” s ciljem da udruže nauku i umetnost za nešto što ostaje gradu, poput murala, da bi te boje bile postojanije.

– Do sad je supstanca naneta na Artezov mural, a planira se saradnja s Remedom da bi se uradio novi mural na koji će takođe biti naneta naša supstanca – naglasila je Snežana Vučetić.

izvor: dnevnik.rs, foto: ilustracija, NSinfo