30.07.2017.

I naši nastavnici mogu u trku za "prosvetnog Nobela" i milion dolara


I naši vaspitači, učitelji i nastavnici koji rade s decom od pet do 18 godina mogu učestvovati u trci za "prosvetnog Nobela"

Kako piše "Politika", i oni mogu učestvovati u trci za milion dolara vredno priznanje koje će pripasti pobedniku nadmetanja za Globalnu nagradu za nastavnike (Global teacher prize) za impresivan doprinos profesiji, koje je ustanovljeno pre tri godine.

Već se smatra Nobelovom nagradom za nastavnike, koja podiže ugled i naglašava značaj zaposlenih u obrazovanju. Na prvom takmičenju, 2015. godine, konkurisalo je više od 5.000 nastavnika iz 127 država. Za nadmetanje u ovoj godini stiglo je 20.000 prijava iz 179 zemalja.

Prijavljivanje za nagradu za 2018. godinu već traje na portalu www.globalteacherprize.org. Konkurs je otvoren za nastavnike širom sveta, a rok za podnošenje prijava je 8. oktobar ove godine. Kandidate mogu da nominuju i đaci, prijatelji, kolege, a tim nastavnicima zatim će stići pozivni imejl da se prijave. To mogu da učine na engleskom, francuskom, španskom, portugalskom, ruskom, mandarinskom i arapskom jeziku.

Od svih pristiglih prijava u uži krug bira se 50 nastavnika, čije će ideje, dostignuća i inspirativne priče biti objavljeni, kako se očekuje, u decembru ove godine. Zatim će iz užeg kruga biti odabrano deset finalista, a ko su oni biće poznato u februaru naredne godine. Svi finalisti prisustvuju ceremoniji dodele nagrade na Globalnom forumu za obrazovanje i veštine, koja se u martu organizuje u Dubaiju.

izvor: Politika, agencije, foto: ilustracija