27.07.2017.

Hibridi preuzeli 90% našeg tržišta - Paradajz promenio ukus


Više od 400 različitih vrsta paradajza postoji u svetu, a u Srbiji se proizvodi oko 50

Na tezgama se poslednjih godina sve manje prodaju stare sorte, a sve više hibridne, čije seme se uglavnom kupuje u inostranstvu.

- U Srbiji se najviše proizvode i prodaju hibridi, od kojih su najpoznatiji "anđelina" i "rio grande". Od sortnih su najbolje, ali i najskuplje, "volovsko srce", koje se poslednjih godina vraća na tržište i "roma", koja važi za jednu od najslađih sorti - objašnjava za Blic profesor povrtarstva Ivo Đinović.

Hibridi su poslednjih godina preuzeli 90 odsto našeg tržišta, a često se žalimo da su "plastičnog" ukusa. Kada je u pitanju komercijalna proizvodnja, oni imaju i svojih prednosti. Imaju čvrstu koru, zbog čega su pogodni za transport, dok naše stare sorte imaju meku koru i ne bi opstali duže od dan-dva.

Agronom Milutin Karaš, koji ima višedecenijsko iskustvo u gajenju paradajza, kaže da niko ne želi da kupi sortni paradajz i da njegova proizvodnja više nije isplativa.

- Svi traže paradajz savršenog oblika, bez mrlja, pukotina i "rebara", a takav može da bude samo hibridni. Kupci ne traže pun ukus, odnosno nije im važno da li je žilav i zelen iznutra, već se gleda samo kakav je naoko - navodi Karaš.

Jedna od starih prirodnih sorti je "novosadski jabučar", izbalansiranog i sočnog ukusa. Retko se sreće na pijaci, jer nakon što se ubere, istruli za svega nekoliko dana.

izvor: Blic, agencije, foto: ilustracija