30.07.2017.

Gorivo stalno pojeftinjuje - ali za dinar ili nešto manje


Na domaćem naftnom tržištu već nekom vreme nema značajnih promena cene goriva, iako praktično već nedeljama litar stalno pojeftinjuje

Istini za volju, promena cena nije velika – oko dinar ili nešto manje – pa je sada gorivo svega nekoliko dinara jeftinije nego krajem aprila, pokazuje analiza Udruženja naftnih kompanija Srbije.

Naime, sada se litar bezolovnog benzina prodaje za oko 142 dinara, dok je litar evrodizela oko 147 pa su sadašnje cene goriva na pumpama u Srbiji oko pet dinara niže nego krajem aprila, odnosno početkom maja, kada su i bile najviše ove godine. Tada je za litar bezolovnog benzina bilo potrebno oko 147,50 dinara, dok je za litar evrodizela bilo potrebno gotovo 153 dinara. Međutim, kupovinom goriva na benzinskim pumpama u Srbiji potrošači sada moraju da izdvoje više novca nego na početku godine. Kada je u pitanju bezolovni benzin litar je u januaru koštao oko 137,50 dinara, odnosno bio je jeftiniji oko i pet dinara nego sada, dok je razlika u ceni litra evrodizela neznatna jer je u januaru litar tog goriva koštao oko 146 dinara, a sada je oko dinar skuplji.

Poznato je da su cene goriva na svim lokalnim tržištima, pa i u Srbiji, proizvod nekoliko faktora, među kojima je i te kako važna cena sirove nafte. Promene cene nafte odražavaju se na cenu goriva, ali ne u istom trenutku, bez obzira na to da li nafta poskupljuje ili pojeftinjuje. Tako je barel nafte tipa „brent” ove godine najviše koštao u januaru – oko 57 dolara, kada su cene goriva na pumpama bile najniže. Naime, tada su cene goriva na domaćem naftnom tržištu bile odraz cena nafte s kraja prošle godine, kada je barel „brenta” koštao i ispod 45 dolara.

Od početka godine do sada cena barela „brenta” se menjala i kretala se između oko 57 i oko 45 dolara, odnosno prosečno oko 52 dolara. Naime, nakon januarskih oko 57 dolara, cena je bila u blagom padu, pa se gotovo do kraja maja barel prodavao za oko 50 dolara. Nakon toga je cena nafte počela da klizi naniže, u junu je ponovo pala na nivo ispod 45 dolara, a potom se ovog meseca barel „brenta” vratio na cenu od oko 50 dolara.

Na osnovu tih cena nafte, moglo bi se reći da ne bi trebalo očekivati veće promene cena goriva na domaćim benzinskim pumpama. Čak i ako do njih dođe, najverovatnije bi bile male i ne bi znatno uticale na krajnju cenu koja se plaća pri punjenju rezervoara. Naime, i kad gorivo poskupi ili pojeftini pola dinara, pri sipanju deset litara razlika na računu bude gotovo neprimetna, odnosno iznos se svede na nekoliko kapi benzina ili evrodizela.

izvor: dnevnik.rs, foto: ilustracija, khongkitwiriyachan/freedigitalphotos.net