09.07.2017.

Drvo budućnosti - Donosi 50.000 € po hektaru


Ljubiša iz Trnavske Reke kod Preševa, trenutno gaji sedam hiljada sadnica paulovnije i sa ortakom iz Australije planira otvaranje prvog pogona na jugu Srbije za preradu ovog brzorastućeg drveta
za koje kaže da može da donese zaradu od 50.000 evra po hektaru za četiri godine.

Ako sve ide po planu, prvi pogon na jugu Srbije za preradu brzorastućeg drveta paulovnije, koje nazivaju drvetom budućnosti, biće izgrađen u ataru sela Trnavska Reka kod Preševa.

Izgradnju jedinstvene fabrike najavljuje Ljubiša Tošić koji se od pre tri godine bavi proizvodnjom paulovnije. Prve sadnice proizveo je iz semena 2014. godine, a već naredne godine imao je biljke spremne za sadnju u njivi. Polovinom aprila ove godine zasadio je paulovniju na jednoj parceli i za godinu dana očekuje da narastu do osam metara visine, prenosi B92.net.

Postoji devet vrsta paulovnije i niz hibrida. Svi su poreklom iz Kine gde se uzgaja više od tri hiljade godina. U Kini se najčešće uzgajaju paulovnija fortunei u vlažnim suptropskim predelima južno od reke Jangce i paulovnija elongata iz toplih predela severno od reke Jangce. Kod nas je najotpornija i najproduktivnija paulovnija šan tong.

izvor: b92.net, agencije, foto: ilustracija