07.07.2017.

Do kraja godine posao za oko 1.000 novih zdravstvenih radnika


Do kraja godine u Srbiji će biti zaposleno oko 1.000 novih zdravstvenih radnika, najavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar

U Palati Srbije je organizovan prijem za nekoliko stotina novozaposlenih medicinara, a tom prilikom ministar Lončar je potvrdio da je tokom godine posao preko konkursa dobilo 1.644 zdravstvenih radnika, a medju njima oko 1.000 medicinskih sestara i tehničara.

Lončar je naveo da medju novozaposlenim lekarima ima mnogo onih koji su godinama volontirali, a fakultet su završili sa prosekom 9.

"Država ih je konačno prepoznala", kazao je Lončar i dodao da će se nastaviti sa zapošljavanjem jer ukoliko nema ljudi neće imati ko da radi sa novom opremom i u novim zgradama.

"Nećemo dozvoliti urušavanje državnog zdravstva", kazao je Lončar i istakao da su u nekom ranijem periodu bile zaustavljene specijalizacije koje su državne zdravstvene ustanove ostavljale bez kadra.

"Sada imamo uslova i možemo da razvijamo kadrovsku politiku", rekao je Lončar.

Upitan da li će lekari koji dobijaju posao u državnim zdravstvenim ustanovama ipak prihvatiti neke ponude za rad u inostranstvu zbog većih plata, Lončar je odgovorio da će "plate zdravstvenih radnika biti povećane, ali na realnim osnovama".

"Imaće veće plate, to su obećali i predsednik i premijerka", rekao je Lončar.

U ime zdravstvenih radnika koji su dobili zaposlenje zahvalio se Zlatko Pravdić, zaposlen na Klinici za hematologiju Kliničkog centra Srbije.

On je zahvalio vladi i državi na prilici da ostvari svoju želju iz studentskih dana jer ga je još na fakultetu zanimala hematologija.

izvor: Beta, agencije, foto: stockimages/freedigitalphotos.net