07.07.2017.

Delovi nameštaja i šut oko kontejnera - Smeće i kante sa Keja bacaju u Dunav


Osim divljih deponija koje se stvaraju u nenaseljenim delovima, na izlazu iz Novog Sada
i prigradskih naselja, građani su počeli da bacaju krupni otpad i oko kontejnera u gradu.

Kako su za RTV rekli stanari na Bulevaru Cara Lazara, kante na toj lokaciji se redovno prazne, ali razbacani delovi nameštaja i sanitarija, koje su ostavili nesavesni sugrađani nakon renoviranja stana, nalaze se oko kontejnera duže od mesec dana.

Iz "Čistoće" apeluju na građane da u situacijama kada renoviraju stan ili ne znaju gde da bace krupniji otpad, kontaktiraju nadležne u tom preduzeću, kako bi se pronašlo rešenje koje neće ugrožavati higijenu u gradu i dodaju da je deponija na pomenutoj lokaciji uklonjena.

"Ono što je simptomatično i što i nas već iznenađuje, jeste povećana količina deponija na raznim lokacijama. Dakle, to više nisu samo lokacije pored kontejnera, već i na ostalim javnim površinama. Pojavljuje se građevinski šut i delovi nameštaja", kaže portparolka JKP "Čistoća" Danijela Jankov

Podsećamo, prema važećoj Odluci o održavanju čistoće u Novom Sadu, kazne za bacanje otpada van predviđenih mesta za fizička lica iznose 8.000, a za pravna lica od 50.000 do milion dinara.

Ekipe "Čistoće" nastavljaju sa borbom sa neodgovornim pojedincima koji svaki dan ostavljaju velike količine smeća na Keju, a dosta otpada završi na obali Dunava, ali i u samoj reci.

Radnici ovog preduzeća su uslikali smeće koje je završilo na donjem delu nasipa i jasno se vidi da se radi o velikim količinama plastičnih flaša, limenki, raznih ambalaža i sličnome.

Oni su takođe pronašli i betonsku kantu za smeće bačenu u reku, koja je izgleda nekome smetala, a nalazila se na gornjem delu Keja. Radnici su nakon što su zabeležili ružne scene na Keju potom sve očistili.

Podsetimo da su iz ovog preduzeća više puta apelovali na sugrađane da brinu o čistoći Keja gde se tokom letnjih meseci u večernjim časovima okuplja veliki broj ljudi.

Dodajmo i da dok s jedne strane pojedinci svako veče prljaju novosadske ulice, dvojica Novosađana Vuk i Luka su u poslednjih nedelju dana četiri puta su očistili Kej od smeća.

izvor: rtv.rs, 021.rs, agencije, foto: facebook.com/JkpCistocaNoviSad