02.07.2017.

Cigarete poskupele za 20 dinara - Neka vam to bude dodatni motiv da prestanete da pušite


Cigarete su od 1. jula skuplje za 10 do 20 dinara po pakli

Neka vam to bude dodatni motiv da konačno prestanete da pušite! Evo kako da to prođe što bezbolnije.

Svako povećanje cena cigareta navede ljude da požele da prestanu da puše. U takvim trenucima, udar na kućni budžet postaje dodatni motiv pušačima da se oslobode ove ružne navike.

Ako ste i vi danas pomislili 'stvarno moram da prestanem da pušim', evo saveta pulmologa dr Zorice Plavšić koji vam mogu pomoći da tu pomisao sprovedete u delo:

Donesite odluku i potpišite ugovor sa sobom

Kad su cigarete poskupele i kad ste shvatili da će im cena rasti svakih narednih šest meseci – motivaciju ste stekli. Sad donesite odluku, odaberite datum kada ćete prestati i potpišite Ugovor sa samim sobom. Time obavezujete sebe da to stvarno i uradite. Obavestite članove porodice i prijatelje i zamolite ih da vas podrže.

Potražite podršku

Sasvim je u redu da potražite pomoć stručnjaka, kao i a da svi oni koji su više puta pokušavali da prestanu da puše i ponovo se vraćali cigaretama ozbiljno razmisle i o lekovima kao podršci u odvikavanju.

"Postoji veliki broj mogućnosti, ali sa lekom na biljnoj bazi imamo najbolje rezultate. Reč je o leku koji sadrže citizin, jedinjenje koje je po hemijskoj strukturi vrlo slično nikotinu i ostvaruje slične efekte a pri tome nije toksičan i ne stvara zavisnost. Praktično, citizin sprečava pojavu želje za cigaretom kao i pojavu apstinencijalnih kriza a pije se samo 25 dana", objašnjava dr Plavšić.

Jedite voće i povrće

Ukoliko ostavljate cigarete unesite u svakodnevni jelovnik više voća i povrća jer ono u sebi sadrži antioksidanse koji će ubrzati detoksikaciju organizma. Pojedini stručnjaci kažu da ove namirnice pogoršavaju ukus cigareta i na taj način smanjuju želju kod sada bivšeg pušača.

Izbegavate masnu hranu, prerađevine i proizvode koji sadrže proste ugljene hidrate, šećere, jer mogu biti okidač koji će pojačati želju za cigaretom.

Fizička aktivnost smanjuje želju za nikotinom i olakšava neželjene simptome u toku odvikavanja, te je pametno da šetate, plivate, trčite, šta god vam odgovara. Ukoliko imate zdravstvenih tegoba posavetujte se sa svojim lekarom o izboru aktivnosti.

Razmišljajte o sebi kao o nepušaču

Pokušajte da vizualizujete uspeh i da mislite o sebi kao nekome ko ne puši i kome cigarete nisu potrebne. Posmatrajte nepušače.

Budite ponosni na svoj uspeh čak i posle samo jednog dana bez cigareta.

Radujte se slobodi jer više ne morate da razmišljate o tome kada ćete i gde moći da zapalite cigaretu i da li treba da svratite do trafike, a pritom nema ni neprijatnog mirisa u vašoj odeći, dahu, kosi, stanu.

Nagradite se

Osmislite "nagradu" kojom ćete počastiti sebe od novca koji ste uštedeli, ne kupujući cigarete. Možda to može biti večera sa dragom osobom, odlazak u spa centar ili nova košulja. Ipak imajte na umu da najveći benefit koji ovom odlukom dobijate leži u vašem zdravlju i boljem kvalitetu života.

Na sajtu bezduvana.rs možete pročitati koje prednosti po vaše zdravlje dobijate ostavljanjem cigareta - 20 minuta nakon što ste ugasili cigaretu dolazi do snižavanja krvnog pritiska, a dugoročno smanjenje rizika od srčanih bolesti, raka pluća i moždanog udara javlja se već nakon mesec dana po prestanku.

Pomoć u Novom Sadu možete potražiti i u Domu zdravlja, gde se redovno održavaju grupe za odvikavanje - Ostavite pušenje za samo pet dana i to besplatno.
Prijavljivanje za pohađanje ove grupe moguće je putem telefona 021/479-0668 i 064/80-88-120 i mejlom cpznovisad@gmail.com.

Više informacija može se dobiti putem telefona 021/4790-668 i 064/80-88-120.

foto: radnatt/freedigitalphotos.net