25.07.2017.

Brojne novine za đake u osnovnim školama - u Novom Sadu ipak bez uniformi?


Od prvog septembra, đake u osnovnim školama očekuju tri redizajnirana predmeta, elektronski dnevnici i više sporta

Novo pravilo će biti i to da sportske sale mogu da se iznajmljuju tek nakon 21 sat.

Međutim, kako za sada stvari stoje, novosadski đaci, među novinama, neće imati i školske uniforme.

U pilot projektu uvođenja elektronskih dnevnika učestvovaće 200 škola, od čega će nekoliko biti i u Novom Sadu.

Po ranijem iskustvu nastavnika koji su već unapredili digitalne kompetencije, elektronski dnevnici smanjuju obimnu administraciju, a pomažu i roditeljima.

"Upisivanje ocena u elektronski dnevnik omogućuje da roditelj ima pristup istom, da se istog momenta obavesti o tome kakve ocene ima dete. Drugo, kroz taj elektronski dnevnik, ako se bude imala mogućnost neke komunikacije, poziva, ponašanja učenika, što bi ubrzalo komunikaciju između roditelja i škole", kaže Jasmina Postonjicki, predsednica Aktiva direktora osnovnih škola.

Među novinama koje se najavljuju od prvog septembra su i obavezni časovi informatike sa programiranjem, kao i dodatno vreme za bavljenje sportom.

Ono što će od najavljenog, za sada, zaobići novosadske đake su uniforme, budući da su se u ranije sprovedenoj anketi o njima izjasnili - negativno.

Na primeru novosadske osnovne škole "Đura Daničić" rezultati su ovako izgledali:

"Samo 33 posto izjasnilo se da bi želelo da nosi uniforme, 67 posto se izjasnilo da neće, i roditelji i deca, te znači neće od septembra krenuti. U neko dogledno vreme, ako bude još neka anketa, pa ako se roditelji predomisle, onda verovatno hoće, ali sad u ovom trenutku, ne", kaže za RTV Obrad Ostojić, direktor OŠ „Đura Daničić".

"Učenici šestog, sedmog i osmog razreda su u uzrastu kada svojim odevanjem žele da iskažu sebe i jednostavno nisu našli kao rešenje da podrže i nose uniforme", kaže Jasmina Postonjicki za RTV.

Te je njihovo mišljenje prevagnulo nad mišljenjem đaka mlađeg uzrasta i roditelja koji misle da bi im to bio nepotreban dodatni trošak.

Ipak, ukoliko u Ministarstvu prosvete odluče da se uniforme uvode u svim školama, nadležni će morati da pronađu novi način sprovođenja odluke, koji će biti u skladu sa, do sada iskazanom, voljom novosadskih đaka i roditelja.

izvor: RTV, foto: NSinfo