30.07.2017.

Bez troškova - za skidanje "kvačica" sa tablica


Pravilnik o registraciji vozila koji predviđa ukidanje slova Č, Ć, Š, Ž, Đ, Y i W izazvao je kod građana strah od mogućih novih finansijskih izdataka

Međutim, iz MUP-a napominju da će registarske oznake sa tim slovima važiti do isteka roka za zamenu tablica.

"Registarske tablice koje su izdate do dana stupanja na snagu Pravilnika, čija registarska oznaka sadrži slova Č, Ć, Š, Ž i Đ ili Y i W, važiće do isteka roka za zamenu tablica utvrđenog propisom po kome su izdate", navode u MUP-u.

Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović kaže da je takvu odluku trebalo doneti i ranije.

"Tu je postojao i problem ustavnosti date odredbe pravilnika s obzirom da naš ustav predviđa službenu upotrebu srpskog jezika, ćiriličkog pisma i u zakonu određenim uslovima latiničnog pisma, a kako slova W i Y ne pripadaju srpskom pismu, tako ni njihovoj upotrebi nije bilo mesta na registarskim tablicama. Izuzetak ostaje slovo X koje se može tumačiti kao ćirilično H, a pre svega zbog taksi vozila odnosno simbola TX koji su rezervisani za taksi vozila", smatra Okanović.

Slova sa dijakritičkim znacima mogla su da naprave problem u inostranstvu, ali i ukoliko određeni softver ili sistem ne prepoznaje slova našeg pisma.

"U dosadašnjoj praksi vlasnici vozila su nailazili na niz sitnih problema vezanih za te kvačice na slovima, koje su rešavali sa manjim ili većim naporom. Izmenom pravilnika će ti problemi definitivno biti otklonjeni. Dakle, građani neće morati da razmišljaju da li ovde ili u inostranstvu razni softveri i sistemi prepoznaju naša slova ili ne prepoznaju", kaže Okanović za N1.

I profesor Saobraćajnog fakulteta Milan Vujanić ističe da je do ovakvih promena kad-tad moralo doći, jer su beleženi brojni problemi, ali smatra da se pravi nova greška.

"Sad prave drugu grešku gde donose Pravilnik izbacujući slova, a jednostavno su mogli da ih ne štampaju. Nema obaveza da se piše ć,č,ž,š. I sad su ljubitelje srpskog jezika stavili u poziciju da se oni bune zbog čega neko izbacuje srpska slova, a kad bih ja hteo da budem Srbin nad Srbima, ja bih rekao - a zbog čega je uopšte registracija imala latinicu, kad je naše zvanično pismo ćirilica. Je l' Rusi pišu latinicom? Ne. Je l' Kinezi pišu latinicom? Je l' Arapi pišu latinicom?", kaže Vujanić za B92.

Ova slova ostaće u nazivima gradova, što znači da se oznaka za Čačak ili Kruševac neće menjati.

izvor: N1, b92.net, agencije, foto: ilustracija