15.07.2017.

Bačko Podunavlje deo evropskog Amazona, jedna od najočuvanijih ritsko-močvarnih celina na Dunavu


Pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Vladimir Galić učestvovao je u Somboru na prezentaciji Rezervata biosfere „Bačko Podunavlje“
koji je od 14. juna ove godine upisan na Svetsku listu rezervata biosfere međunarodne organizacije u okviru programa „Čovek i biosfera“. Upisom „Bačkog Podunavlja“ na listu rezervata biosfere načinjen je presudan korak u daljem prožimanju zaštite prirode i njenog održivog korišćenja uz Dunav u Bačkoj.

Prezentaciju su organizovali Grad Sombor, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode i Svetska organizacija za prirodu – WWF. Pored predstavnika ovih institucija, današnjoj zvaničnoj promociji ove odluke UNESKO, prisustvovao je i ministar zaštite životne sredine Goran Trivan i svi učesnici su se složili da se novi status Bačkog Podunavlja mora zajednički iskoristiti na najbolji način za ekonomski razvoj područja i očuvanje prirode.

Vladimir Galić je rekao da je dobijanje statusa rezerveta biosfere UNESKO značajan iz više aspekata.

„Značajan je za Republiku Srbiju zato što je od 667 rezervata biosfere koliko je na Svetskoj listi UNESKO, dva su iz Srbije. Pored rezervata „Golija-Studenica“ danas imamo i „Bačko Podunavlje“. Značajan je i za AP Vojvodinu zato što u AP Vojvodini ništa do sada nije bilo stavljeno pod zaštitu UNESKO. Najveći značaj rezervat ima za lokalne samouprave koje se nalaze na 176.000 hektara na kojem se prostire ovaj rezervat biosfere, a to su Bačka Palanka, Bač, Sombor, Apatin i Odžaci, jer će on, pre svega, bez njih i za njih biti najznačajnijih upravo zbog koncepta koji govori o uravnoteženju odnosa čoveka i prirode“, rekao je Galić.

On je dodao, da rezervat biosfere „Bačko Podunavlje“ obuhvata dva specijalna rezervata prirode „Gornje Podunavlje“ i „Karađorđevo“ i još dva zaštićena područja prirode, ali i prostor sa 26 naseljenih mesta i da je bitno da se ljudima objasni šta znači ovaj koncept održivog razvoja celog područja, odnosno da ćemo moći da unapredimo, između ostalog, i lovstvo, šumarstvo i eko-turizam.

„Bačko Podunavlje“ deo je „evropskog Amazona“ i predstavlja jednu od najočuvanijih ritsko-močvarnih celina na čitavom toku Dunava. To je područje izuzetne biološke raznovrsnosti i centar retkih prirodnih staništa, kao i bogatog kulturno nasleđa. Predstoji odgovoran posao na mudrom upravljanju područjem, kroz saradnju upravljača zaštićenog područja, korisnika prirodnih resursa i lokalnih samouprava.

foto: ilustracija, NSinfo