03.07.2017.

50 miliona evra zatrpano na deponijama


Otpad u Srbiji konačno dobija na ceni. Prvi rat za smeće "buknuo" je u Novom Sadu, gde se gradska vlast grčevito bori da sačuva sadržaj kontejnera

Na jednoj strani su se našli komunalci, a na drugoj recikleri i sakupljači sekundarnih sirovina. Do nedavno je važnost reciklaže bila potpuno zanemarena, ali sve više je onih koji u poslednje vreme shvataju vrednost đubreta. Tako je u "Srpskoj Atini" glavno pitanje ovih dana: čije je smeće koje građani odlažu u kante?

JKP "Čistoća" tvrdi da otpad pripada njima i zato su doneli odluku o angažovanju čuvara koji bi trebalo da spreče sakupljače sekundarnih sirovina da prazne kontejnere. Nova mera "podigla je na noge" ceo niz udruženja građana, koja smatraju da se time krši pravo na rad i opstanak jednog od najranjivijih delova populacije Srbije.

Vladimir Zelenović, direktor JKP "Čistoća", rekao je za Novosti da će ovo prdeuzeće istrajati u nameri da zaštiti imovinu grada i "spreči kriminalno bogaćenje privatnih kompanija koje preprodaju ukradene sekundarne sirovine".

- Po Zakonu o komunalnim delatnostima i Zakonu o upravljanju otpadom, sve ono što se nalazi u kontejneru vlasništvo je ovog preduzeća, odnosno Grada Novog Sada - naglasio je Zelenović. - Čuvari će sprečiti krađu PET ambalaže, stakla, kartona i aluminijuma i reagovaće u slučaju da se smeće razbacuje i naš grad prlja. U celoj državi postoje moćne privatne kompanije koje dolaze do sekundarnih sirovina na nelegalan i kriminalan način, organizujući sakupljače sekundarnih sirovina koji im predaju otpad koji ukradu iz kontejnera. Ove bogate firme malim sumama novca, u gotovini, nagrade sakupljače sekundarnih sirovina, a nakon toga sirovine prerađuju i prodaju po daleko višoj ceni.

Činjenica je, međutim, da većina javnih komunalnih preduzeća dosada nisu ni bila zainteresovana za "obradu" otpada, niti za ulaganja u infrastrukturu u toj oblasti. Na to je pre nekoliko dana ukazao i Fiskalni savet, pre svega sa ciljem da opomene lokalne samouprave da zbog toga gube velike količine novca.

Prema podacima Agencije za životnu sredinu za 2014. godinu javna komunalna preduzeća su samo 0,8 odsto ukupnog sakupljenog otpada poslala u fabrike za reciklažu. Ostalih 99,2 odsto odloženo je na deponije, prenose Novosti.

izvor: novosti.rs, agencije, foto: JKP "Čistoća"