05.06.2017.

Vojvodina ostala bez tri važna igrača - Puškarić, Paločević i Babić odbili produžetak saradnje


Trening centar Vojvodine bio je "krcat fudbalerima" koji su stigli na početak priprema

Čak 39 fudbalera pojavilo se na prvoj prozivci Radoslava Bataka, a neki od njih izostali su zbog obaveza u reprezentaciji i tek kasnije će se priključiti timu, no veliki broj "novih lica" bili su igrači koji su došli na probu i "raznih su profila" - od napadača Velimira Stankovića koji dolazi iz švedske Huskvarne preko štopera OFK Beograda Miloša Zlatkovića do desnog beka Marka Bogojevića koji je stigao iz nemačkog Dahau.

Koliko oni mogu da pomognu Vojvodini koja za manje od četiri nedelje igra prvu zvaničnu utakmicu u sezoni? Teško je reći u ovom trenutku.

Za sada je kao novi fudbaler promovisan samo Nemanja Subotić iz dobanovačke Budućnosti, a u narednim danima bi trebalo da potpiše i Mahir Karić iz sarajevskog Olimpika. Pregovara se sa Fejsalom Mulićem i Tarasom Bondarenkom, Saša Jovanović se za sada čini kao preskupa opcija, a još nekoliko igrača je zanimljivo treneru i upravi novosadskog superligaša.

Radoslav Batak kaže da "koliko se para uloži - takav igrač će i doći" dok na prvom zvaničnom treningu na junskom Suncu motiviše svoje igrače da zaborave na plažu.

Paločević: Jako poštujem navijače Voše i prelazak u Partizan ne dolazi u obzir


"Mi smo profesionalci i bavimo se poslom koji volimo. Mali procenat ljudi i može da kaže da radi ono u čemu uživa. Leto ili zima, motiva mora da bude, fudbal mora da bude najveća motivacija. Ne možemo da pobegnemo od ovako ranih priprema. Videli ste kako je Čukarički ispao rano i to im se odrazilo na sezonu", kazao je trener Voše i dodao "Moramo da imamo kadar od 22 igrača koji će biti podjednako tretirani".

Upravo je taj "kratak kadar" pravio problema u "nikad dužoj" sezoni za Vojvodinu u kojoj su odigrali čak pedeset utakmica, pa je u finišu takmičarske godine, koja je bila pre samo dve nedelje, isprobavao mlade fudbalere i tražio one koji bi mogli da se pretvore u oslonac za evropske kvalifikacije.

Međutim - pojačanja su neophodna.

Predsednik Dušan Mijić kazao je da je zadovoljan učinjenim u prethodnoj turbulentnoj godini, a u odnosu na predsednika Nadzornog odbora Dragoslava Vukovića malo je "umereniji" u oceni da je cilj ulazak u grupnu fazu Lige Evrope, prenosi Mondo.

"Mene je fudbal naučio da detalji mogu da odluče takve stvari. Znam da kada smo bili prvaci svi su prognozirali ispadanje iz Lige. Ljupko i Kosanović su preuzeli ekipu, otišlo je desetak igrača, a mi smo od prvog kola bili prvi na tabeli. Iskočili su Mihajlović, Jokanović, Vorkapić, Vujačić, pa i ja sam bio mlad. Dakle, svi sem Šestića. Potrebno je mnogo faktora da se potrefi da bismo došli do grupne faze Lige Evrope", naveo je Mijić za Mondo.

On je kazao da zvaničnih ponuda za najbolje igrače nema, i veruje da ih neće ni biti dok traju evro-kvalifikacije, ali da Vojvodina nema sredstva kojima bi zaustavila igrače koji žele da odu.

"Videli ste Živkovića u Partizanu", napravio je primer Mijić i objasnio.

"Ako igrač ima dobru ponudu, njega ne interesuje, dođe u klub i kaže da ne želi da trenira. Kažu, pa što ga ne suspendujete? Ne možemo to da radimo sa njim. Gubi on, porodica, gubi klub. Kada igrač poželi da ode ne možeš ga zaustaviti, mi nemamo finansijske uslove kojima ćemo ga zadovoljiti da bi ostao", poručio je Mijić.

Negde se najviše pretpostavlja da bi prvi mogli da "odu preko" Filip Malbašić i Dejan Meleg, ali Vojvodina je ostala već bez tri važna igrača iz prošle sezone - Darko Puškarić, Aleksandar Paločević i Siniša Babić. Njima je istekao ugovor i odbili su produžetak saradnje.

"Sa Paločevićem smo razgovarali sigurno šest meseci. On ponavlja da ima puno problema u porodici i da mu uslovi koje mi nudimo ne zadovoljavaju njega. Želi da ode tamo gde će dobiti bolje finansijske uslove i poželeli smo mu sreću. Puškarić je dugo u klubu i ne želi da produži saradnju, kao i Babić koji se zadovoljio igranja u Vojvodini".

Pojačanja su stoga neophodna.

Vojvodina već u četvrtak polazi na Zlatibor gde će odraditi prvi deo priprema, a idealno bi bilo kada bi Radoslav Batak već tada na okupu imao nove igrače sa kojima bi mogao da uvežbava svoje taktičke zamisli, a Mijić poručuje da će sigurno dvojica igrača biti "završena" do tada.

"Igrači čekaju zadnji momenat gde će dobiti veću platu. Žuri se nama, ali ne i njima. Hteli smo da budu već ovde, ali oni su rekli da će tek za par dana dati odgovor".

Član šampionske generacije Vojvodine iz 1989. godine kaže da je teško porediti "njegovo vreme" sa ovim sadašnjim pošto igrači pre svega misle na novac, a ne na neke druge stvari...

"Uzeli smo šampionsku titulu kada niko nije pričao o novcu. Kada su Zvezda, Dinamo, Partizan i Hajduk imali po 200 hiljada maraka za osvojenu titulu - mi smo imali četiri hiljade maraka. Vremena su se promenila neverovatno i igrači sada gledaju u sto evra gde im je bolji ugovor. Ne shvataju da to ništa ne znači. Da li sto ili trista, danas ih imaš - sutra ih nemaš. Takvo je vreme došlo da razmišljaju o tome i ne interesuje ih da li je u pitanju Vojvodina, Partizan ili Zvezda", zaključio je Mijić.

Vojvodina je izmirila dugovanja prema bivšim igračima i trenerima i tako dobila evrolicencu za Ligu Evrope, ali finansijska situacija je i dalje daleko od idealne.

"Mi sve isplaćujemo po pitanju ličnih dohodaka igrača i sve što se tiče elementarnih stvari. Sve funkcioniše kao da smo odlično stojeći klub. Ali tu su dugovi od ranije koji stoje, pa stoje. Možemo da ih vratimo samo ako napravimo nekog novog Krasića, Jovanovića, Kačara...", kazao je Mijić i podvukao:

"Mi jednostavno nemamo drugu opciju".


PALOČEVIĆ NEĆE U PARTIZAN

Jedan od najboljih igrača iz prethodne sezone Vojvodine Aleksandar Paločević na jučerašnjom prozivci se pojavio u "civilu", prisustvovao prvom "govoru" Radoslava Bataka i potom sa Upravnim odborom. Objasnio je da je njegova želja da pronađe novi klub i da to sigurno neće biti Partizan. Razmišlja samo o odlasku u inostranstvo.

izvor: mondo.rs, agencije, foto: Fotografije fudbalskih utakmica Jelena Grlić

Paločević: Jako poštujem navijače Voše i prelazak u Partizan ne dolazi u obzir