12.06.2017.

Vojvodina dobro mesto za ulaganje - rast industrijske proizvodnje 5,2 odsto


Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, izjavio je na skupu posvećenom poslovnom okruženju i investicionoj klimi u Vojvodini, da je Vojvodina dobro mesto za ulaganje

Faktori koji mogu da privuku strane ulagače, kako je Mirović naveo, jesu opšta politička i ekonomska stabilnost, dobra politika nacionalne vlade, stabilne javne finansije, kao i napori koji se čine na pokrajinskom i lokalnom nivou u obezbeđivanju povoljne investicione klime i na izgradnji infrastrukture za strane ulagače.

Skup o poslovnom okruženju i investicionoj klimi u AP Vojvodini organizovao je Slovenački poslovni klub, koji deceniju i po podržava privrednu saradnju i povezivanje slovenačkih i srpskih kompanija.

Mirović je naveo da su na sednici dveju vlada kao prioritetne oblasti za saradnju između Srbije i Slovenije izdvojene informacione tehnologije, zaštita životne sredine, poljoprivreda i turizam.

O tome da je Vojvodina dobro mesto za ulaganje govore i podaci o privrednim kretanjima u našoj pokrajini za prva četiri meseca 2017. godine. Kako je Mirović istakao, u prava četiri meseca ove godine zabeležen je rast industrijske proizvodnje za 5,2 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

„To nedvosmisleno govori o oporavku vojvođanske industrije, zahvaljujući, pre svega, stranim ulaganjima, među kojima značajan udeo imaju i slovenačke firme“, rekao je Mirović.

On je dodao da je u istom periodu zabeležen i rast ukupnog spoljnotrgovinskog prometa za 19,5 odsto, odnosno njegova ukupna vrednost je 3,2 milijarde dinara. Istovremeno, intenziviran je i rast izvoza za 21,5 odsto, odnosno njegova ukupna vrednost je 1,56 milijardi evra, dok je deficit trgovinske razmene smanjen za 24,3 odsto.

Ekonomski savetnik u Ambasadi Slovenije Goran Križ, kazao je da se dobri odnosi dveju država ogledaju i u sve intenzivnijoj, pre svega, privrednoj saradnji, te da potencijal za saradnju postoji u brojnim drugim oblastima.

Učesnicima skupa, koji je okupio brojne slovenačke i srpske privrednike, predstvaljeni su privredni potencijali Novog Sada, kao i investiciona klima u Vojvodini o kojoj je govorila direktorka Razvojne agencije Vojvodine Nataša Pavićević-Bajić.

POPULARNO