Velike gužve - 10. jun poslednji dan za zamenu stare vozačke


Rok za zamenu papirnih vozačkih dozvola ističe sutra, 10. juna


Ako upravljate vozilom, a staru dozvolu niste zamenili novom u predviđenom roku, slede kazne od 6.000 do 30.000 dinara.

Nova vozačka dozvola košta 1.572 dinara i može da se nabavi na dva načina – odlaskom u policijsku stanicu, gde treba da odnesete staru dozvolu i, ako imate biometrijska dokumenta, popunite jedan obrazac i dozvola će biti gotova za sedam dana; ili onlajn, putem e-Uprave, za šta je potrebno da imate čipovanu ličnu kartu.

Pretpostavlja se da u Srbiji ima oko 300.000 ljudi koji nisu zamenili svoju vozačku dozvolu. Mnogi od njih i ne voze svoje automobile, ali su za one koji aktivno voze predviđene visoke novčane kazne – ukoliko nemaju novi dokument a upravljaju vozilom.

Vozačka dozvola Srbije priznata je u osam evropskih zemalja, a u pojedinim zemljama može zameniti i međunarodnu vozačku dozvolu koja se do sada posebno vadila i koštala je 2.500 dinara.

Dodajmo da su u Novom Sadu prethodnih nedelja strpljivi građani od ranih jutarnjih (odnosno kasnih noćnih) časova stajali u nepreglednim redovima na Bulevaru oslobođenja kako bi zamenili stare vozačke.

Inače, novosadska policija je danas saopštila da će šalteri za vozačke dozvole na Bulevaru oslobođenja broj 143, u subotu, 10. juna, zaprimati zahteve i izdavati vozačke dozvole od 8 do 21 čas. Šalteri za ostala lična dokumenta radiće od 8 do 16 časova.

izvor: 021.rs, agencije, foto: ilustracija

POPULARNO