22.06.2017.

U planu - biciklistička ruta od Novog Sada do Bačkog Petrovca


Grad Novi Sad planira da do 2020. godine izradi potpuno novu biciklističku mrežu, koja će spajati grad sa pojedinim prigradskim naseljima, ali i dalje

Naime, Novi Sad učestvuje u projektu Eurovelo, koji vodi Evropska biciklistička federacija iz Brisela, koji predviđa biciklističku mrežu širom Evrope kojom će biciklisti biti bolje povezani sa turističkim i drugim lokacijama, a od koje se predviđa i značajna ekonomska korist.

Konkretno, predviđa se direktna korist od sedam milijardi evra putem cikloturizma, 14,5 miliona korisnika ove rute, ali i 45 miliona evra prihoda od takozvanih dnevnih putovanja, piše 021.rs.

U prostornom planu Novog Sada je predviđena mreža biciklističkih staza koje povezuju naseljena mesta, a deo su i nacionalne biciklističke rute. Jedna od njih je i staza koja od Novog Sada vodi do Rumenke, pa ka Bačkom Petrovcu (do akvaparka Petrolend), za koju je prvo potrebno izraditi studiju za kraću rutu i to Novi Sad - Rumenka - Irmovo - Kisač - Čenej. Ovaj posao je putem tendera dobila grupa ponuđača "MXM Project" iz Novog Sada i Biro za geodetske poslove iz Sombora i vredan je 4.950.000 dinara, piše 021.rs.

izvor: 021.rs, foto: ilustracija, nenetus/freedigitalphotos.net