15.06.2017.

U EU ukinut roming - Što se Srbije tiče, roming i dalje postoji, ali domaći operatori uveli dodatke


Od 15. juna građani Evropske unije neće imati dodatne troškove zbog korišćenja mobilnih telefona kada otputuju u inostranstvo

Zakon o ukidanju rominga stupio je na snagu.

Prema novim pravilima Zakona, građani koji putuju po teritoriji EU moći će da pozovu, pošalju SMS poruke i surfuju internetom na mobilnim uređajima po istoj ceni koju plaćaju kod kuće.

Evropska komisija označila je "kraj" rominga kao jedan od najvećih uspeha EU - bilo potrebno 10 godina da se popravi ova "marketinška greška", piše BBC, a prenosi RTS.

Britanska potrošačka grupa, međutim, upozorava korisnike telefona na moguće "neočekivane troškove". Naime, navodi se da će preko naknada za prenos podataka korisnici ipak imati neke troškove. Pored toga, različiti provajderi uključuju različite zemlje u svoje roming teritorije. Zato se preporučuje da se korisnici informišu o detaljima.

Naplata rominga do sada se vršila dodavanjem novca na osnovnu cenu poziva, SMS poruka i surfovanja internetom u inostranstvu. U nekim slučajevima, korisnici su bili suočeni sa računima koji su iznosili stotine evra ili funti.

Za Srbiju dostupni "dodaci" uz redovan roming

Što se Srbije tiče, roming i dalje postoji, ali domaći operatori uveli su dodatke, koji omogućavaju poruke, pozive i internet saobraćaj po znatno nižim cenama. U zavisnosti od toga na koji način želite da koristite telefon u inostranstvu možete da se odlučite i uzmete pakete koji sadrže besplatne minute, poruke, internet ili kombinaciju svega na 10 i 30 dana.

izvor: mondo.rs, agencije, foto: nenetus/freedigitalphotos.net

POPULARNO