18.06.2017.

Svetska asocijacija festivala: "Tamburica fest" proglašen za najbolji etno festival u Evropi


Svetska asocijacija festivala, umetnika i izvođača VAFA proglasila je "Tamburica fest" za najbolji festival etno muzike u Evropi

Nagrada će nosiocima festivala biti uručena na ovogodišnjoj muzičkoj manifestaciji, koja će se održati od 20. do 24. juna u centru Novog Sada.

Pored "tamburice", u konkurenciji su bili tradicionalni etno-festivali koji se održavaju u Škotskoj, Francuskoj, Italiji, Nemačkoj, Rusiji, Mađarskoj, Kazahstanu, Ukrajini...

U obrazloženju za dodelu nagrade sa potpisom Dona Cvetkova, potpredsednika VAFA, naglašeno je da je "Tamburica fest" posebna kulturna misija na svetskom nivou, festival koji za razliku od većine, nije biznis nego istinski neguje tradiciju i ima jedinstven karakter za doprinos svetskoj kulturnoj baštini, poručuju predstavnici festivala.

"Presrećni smo jer nam nagrada stiže upravo za 'rođendan', jubilarni, 10. po redu 'Tamburica fest. Drago nam je da su u Svetskoj asocijaciji festivala prepoznali naš predan rad u očuvanju baštine u okviru kojeg su zastupljeni i objedinjeni svi vidovi umetnosti, od muziciranja, književnosti, dizajna, slikarstva… a naglasio bih i izdavaštva, s obzirom na to da smo izdali Zbornik stručnih radova sa međunarodnim učešćem kao i albume sa tradicionalnim, izvornim pesmama u izvođenju tamburaških orkestara. Naravno, nastavićemo sa našom misijom i posebno nam je drago što Novi Sad, evropska prestonica kulture 2021. i omladinska prestonica Evrope 2019. godine, ima još jedno značajno i prestižno priznanje upravo u oblasti kulture", rekao je direktor "Tamburica festa" Jovan Pejčić.

Na "Tamburica festu" je od 2008. godine nastupilo oko 160 orkestara sa svih meridijana, a njihovom muziciranju prisustvovalo je više od 500.000 posetilaca. Ove godine, povodom jubileja, nastupiće oko 600 izvođača: pobednički orkestri sa prethodnih festivala, novi orkestri u takmičarskom delu, kao i Veliki tamburaški orkestar RTV Vojvodine koji obeležava 60 godina rada, Akademski ansambl ruskih narodnih instrumenata Moskovske filharmonije sa 50 članova, finalisti emisije "Nikad nije kasno" i Bajaga i instruktori, koji će neke od hitova otpevati u pratnji tamburaša.

Pored umetničkog, "tamburicu", odlikuje i humanitarni kao i karakter društveno odgovorne manifestacije, jer su deca bez roditeljskog staranja iz "Dečjeg sela", pod patronatom festivala koji je, takođe, uredio i renovirao čuveni sat na Petrovaradinskoj tvrđavi.

izvor: 021.rs, agencije, foto: facebook.com/tamburicafest.ns

POPULARNO