16.06.2017.

Prioritet je prečistač vode - pomoć iz EU


Predsednik Skupštine grada Zdravko Jelušić primio je juče specijalnog poverenika ministra spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske zaduženog za strategiju Dunavske regije
i vodoprivrednu diplomatiju Ištvana Joa i s njim razgovarao o mogućim vidovima saradnje u oblasti vodoprivrede.

Kako je rečeno na sastanku, ideja je da se u buduće projekte iz vodoprivrede uključe zemlje koje nisu članice Evropske unije, a s ciljem da se kroz saradnju poboljšaju infrastruktura, saobraćajne veze, čiste tehnologije i energetska efikasnost.

Jelušić je istakao da Novi Sad već ima projekte koji se odnose na vodoprivredu, a jedan od najznačajnijih je prečistač voda. On je dodao da će tokom narednih nekoliko dana Kancelarija za lokalni i ekonomski razvoj grada uputiti Ministarstvu spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske listu potencijalnih projekata da bi se utvrdilo koji od njih mogu biti realizovani kroz prekograničnu saradnju.

„Imamo kapacitete da realizujemo zajedničke projekte i Grad Novi Sad je pouzdan partner u tome“, poručio je predsednik novosadskog parlamenta.

Specijalni poverenik ministra spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Ištvan Jo precizirao je da je Mađarska, kroz transnacionalni program, čiji je fond 70 miliona evra, uspešno realizovala mnogobrojne projekte, kao i da će se treći krug konkurisanja u okviru tog programa održati tokom sledeće godine. On je istakao da bi se, u okviru transnacionalnog programa, mogla uspostaviti saradnja kroz projekte iz oblasti vodoprivrede, energetike, zaštite životne sredine, ali i saradnje između institucija.

Zamenik šefa Kancelarije za lokalni i ekonomski razvoj grada Milenko Malešev podsetio je na to da Grad Novi Sad ima izuzetnu saradnju s Mađarskom preko projekata prekogranične saradnje te da je do sada vrednost realizovanih projekata veća od 3,5 miliona evra.

Sastanku u Skupštini grada juče je prisustvovao i odbornik Đula Kiš, koji je goste upoznao s položajem mađarske nacionalne manjine u Novom Sadu, istakavši dobru saradnju sa čelnicima Grada. On se osvrnuo i na infrastrukturne projekte koji se tiču pijaće vode i prečistača otpadnih voda.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: NSinfo

POPULARNO