30.06.2017.

Preko 30 nacionalnih parkova čine Dunav "Amazonom Evrope"


Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je da Srbija doživljava značajan rast i razvoj turištičkog sektora
a da je nastavak izgradnje infrastrukture na Dunavu jedan od prioriteta države

Otvarajući međunarodnu konferenciju "Održivi razvoj turizma u Dunavskom regionu: Nove perspektive" koji se održava u Beogradu u okviru Međunarodnog dana Dunava, ministar Ljajić je najavio da se ove godine očekuje gradnja i tri nova prištaništa na Dunavu.

- Za nas je Dunav jedna od tri najprioritetnije destinacije sa najvećim mogućim potencijalom, ne samo potencijala u oblasti turizma već i ekonomskog razvoja svih oblasti, regiona i gradova, kroz koje Dunav protiče - kazao je Ljajić.

On je rekao i da se u protekolm periodu radilo puno na razvoju infrastrukture na rekama i da bi Dunav mogao da postane simbol saradnje među državama regiona.

- Radili smo puno na razvoju infrastrukture u protekle tri godine. Imamo puno planova vezanih za valorizaciju svih tih potencijala, pre svega, u smislu infrastrukture, izgradnje novih prištaništa, biciklističkih i pešackih staza - rekao je on i dodao da su u prošloj godini izgrađena četiri pristana.
A, ove godine, kaže "očekujemo gradnju još dodatna tri pristana".

Kako je objasnio Ljajić, turizam u svetskoj ekonomiji učestvuje sa oko 10 odsto u svetskom BDP, dok preko milijardu i 250 miliona inostranih turista putuje svetom.

On je kazao i da turizam učeštvuje sa 30 odsto izvoza usluga u svetu, a da je svaki 11 zaposleni u svetu zaposlen u sektoru turizma.

Ministar je objasnio na konferenciji i da je preko 40 lokaliteta u Srbiji pod zaštitom UNESKO-a na Dunavu, a preko 30 nacionalnih parkova čine Dunav, kako je rekao, "Amazonom Evrope".

izvor: Tanjug, agencije, foto: NSinfo