04.06.2017.

"Postojećim zadrugama 100.000 evra, novim 50.000 evra"


Ministar u Vladi Srbije zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić izjavio je u Pirotu da će Vlada Srbije uložiti u razvoj postojećih zadruga
do 100.000 evra, a za osnivanje novih zadruga do 50.000 evra.

"Sredstva su namenjena za unapredjenje finalnih faza prerade, za kupovinu osnovnih sredstava poput višegodišnjih zasada i osnovnih stada", rekao je Krkobabić na sastanku sa zadrugarima u prostorijama Pirotskog upravnog okruga.

Krkobabić je rekao da novac koji će zadruge dobiti neće moći da bude korišćen za pokriće gubitaka i "silne dubioze" koje postoje u pojedinim zadrugama.

On je kazao da će Vlada Srbije u saradnji s Nacionalnom službom za zapošljavanje omogućiti zapošljavanje u zadrugama najmanje po jednog mladog stručnjaka.

"Platu tih mladih agronoma ili inženjera poljoprivrede finansiraće Vlada Srbije, oni neće biti na teretu zadruga", izjavio je Krkobabić.

Prema njegovim rečima, o dodeli sredstava zadrugama odlučivaće posebne komisije, ali u njima prvi put dominantnu ulogu neće imati ljudi iz ministarstava.

"U komisijama će se nalaziti predstavnici nadležnih ministarstava, Zadružnog saveza Srbije i Zadružnog saveza Vojvodine, Odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti, i poljoprivrednih fakulteta", rekao je Krkobabić.

Krkobabić je rekao da će do kraja godine na području Pirotskog upravnog okruga biti osnovana najmanje jedna nova zadruga i revitalizovana jedna postojeća.

"Želimo da povežemo male poljoprivredne proizvodjače, koji ovde na jugu Srbije imaju do tri hektara zemljišta i da od njih napravimo značajne robne proizvodjače. To su tendencije u svim evropskim zemljama", rekao je Krkobabić.

On je kazao da u Srbiji postoji 1.500 zadruga, a 1.100 njih je ove godine podnelo bilans.

Krkobabić je kazao da stanje u zadrugama trenutno nije sjajno, ali da medju njima ima onih koje postižu izvanredne rezultate.

Sastanku u Pirotskom upravnom prisustvovala je i predsednica Pirotskog upravnog odbora Dragana Tončić i predsednik Zadružnog saveza Srbije Nikola Mihailović.

izvor: Beta, foto: ilustracija, NSinfo