11.06.2017.

Posetioci iz inostranstva nestrpljivi - Japanci iščekuju cvetanje Tise


Turistički poslenici Sente pripremaju se da dočekaju ljubitelje prirode i dobre zabave, koji ovde u sve većem broju dolaze zbog prirodnog fenomena cvetanja Tise

Ovih dana ima samo prvih naznaka, ali još nije bilo predrojenja Tisinog cveta, posle čega će uslediti glavna atrakcija, rojenje miliona insekata.

Prema rečima biologa Jožefa Gergelja iz Sente, kada će se to desiti ne može se predvideti, jer zavisi od vremenskih prilika na reci. On kaže da je prethodnih dana u nekoliko navrata boravio na Tisi kod Sente i Kanjiže, da su samo uočeni pojedinačni primerci insekta Tisin cvet, čije masovno rojenje i parenje na površini reke pričinjavaju užitak posmatračima.

- Posetioci sa strane, koji dolaze i iz inostranstva su nestrpljivi. U četvrtak sam na Tisi kod Kanjiže sreo goste iz Japana kako iščekuju cvetanje Tise. Treba biti strpljiv, a kako priroda sklopi svoj mozaik, zaista se može uživati u ljubavnoj čaroliji i svadbenom letu Tiskog cveta, čije larve od oplodnje se razvijaju tri godine u glinovitoj obali dok ne izrone na površinu reke, preobraze se u zrele jedinke, pare se i tu završavaju kratak životni vek – objašnjava Gergelj.

Tisin cvet je insekt koji se ukazuje sredinom juna svake godine u reproduktivno sposobnoj formi, zlatnožutog tela i lepršavih svilenkastih krila, a svoju zemaljsku misiju završava za svega nekoliko sati. Atraktivni svadbeni ples započinje kasno popodne, a posle parenja najpre umiru mužjaci, a potom i ženke koje prethodno obave polaganje jajašaca. Oplođena jajašca na površini reke započinju trogodišnji razvojni ciklus u glinovitom koritu reke Tise. Za te tri godine larve se 15 do 20 puta presvlače, a zatim se pojavljuju se na površini reke. Ovaj prirodni fenomen je u Evropi opstao samo još na Tisi, na pojedinim staništima kod Kanjiže, Sente, Padeja, Novog Bečeja i u još nekim mestima, pa su turistički poslenici u tome prepoznali mogućnost za afirmaciju svoje ponude.

izvor: dnevnik.rs, foto: ilustacija, youtube.com

POPULARNO