Poseta iz EU: U avgustu peške preko Žeželjevog mosta - u novembru železnički saobraćaj


Evropski komesar za pregovore o proširenju i susedsku politiku Johanes Han posetio je Novi Sad

a na Petrovaradinskoj tvrđavi dočekali su ga gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović. Nakon toga domaćini sa gostom, a u prisustvu ministarke saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović i ministra za energetiku i rudarstvo Aleksandra Antića, obišli su pripremne radove na izgradnji pristupnih puteva Žeželјevom mostu.

- Od izvođača smo čuli da je veoma izvestan završetak glavne faze radova do kraja novembra kada će biti pušten u opticaj železnički saobraćaj. Obnovlјena je građevisnka dozvola za izgradnju pristupnih saobraćajnica koja počinje u narednih deset dana, a trajaće i nakon otvaranja mosta za železnički saobraćaj – istakao je Igor Mirović.


Za račun Vlade Republike Srbije investitor izgradnje Žeželјevog mosta je a.d. „Železnice Srbije“, a izgradnju zajednički finansiraju Komisija EU u Srbiji, AP Vojvodina i Grad Novi Sad. Izgradnja mosta je u završnoj fazi priprema za podizanje lukova ka glavnom stubu na Dunavu, a gradonačelnik Miloš Vučević ocenio je da je napredak u izgradnji mosta sada već očigledan, kao i da Novosađani sa nestrplјenjem očekuju konačni završetak tog projekta.

- Ovaj most je važan za Novi Sad, Vojvodinu i Srbiju, ali i za regiju, jer je to klјučna tačka koja povezuje dve obale reke Dunav, jedne od arterija Evrope. Zato su potpuno opravdani razlozi za ovaj projekat koji je vredan oko 50 miliona evra. Ta investicija služiće bolјoj povezanosti u regionu, a to je jedan od glavnih cilјeva naše politike kako bi doprineli dalјem snaženju ekonomije i unapređivanju poslovanja. Završetak izgradnje mosta dolazi u pravom trenutku jer će Novi Sad 2019. godine biti Omladinska prestonica Evrope, a 2021. Evropska prestonica kulture, pa to nosi snažnu simboliku povezivanja lјudi čitave Evrope – izjavio je Johanes Han.

Prema rečima Zorane Mihajlović kada je pre tri godine formirano Ministarstvo saobraćaja i infrastrukture zatečen je potpun zastoj u radovima, loš idejni projekat, nije bilo novca, a problemi u korespondenciji sa tadašnjom Pokrajinskom vladom su bili mnogobrojni.

- Sve probleme smo otklonili dobrom saradnjom uklјučenih aktera. Nadam se da ćemo u avgustu peške preći most, a da u novembru možemo očekivati železnički saobraćaj. Sve što budemo preduzimali zajedno, i u saradnji sa EU biće urađeno brzo i efikasno jer nema više vremena za gublјenje – zaklјučila je Zorana Mihajlović.

Evropska unija je uložila 30,3 miliona evra u izgradnju mosta, kao i dodatnih 4,1 miliona za izgradnju pristupnih saobraćajnica koja će početi narednih dana, a od strane Grada Novog Sada do sada je isplaćeno oko 4 miliona evra.

POPULARNO