07.06.2017.

Poseta iz EU - Pokreće završne radove na Žeželjevom mostu


Evropski komesar za politiku susedstva i pregovore o proširenju Johanes Han razgovaraće sutra u Beogradu sa najvišim srpskim zvaničnicima
i otvoriti regionalnu konferenciju o investicijama, a u Novom Sadu pokrenuti završne radove na Žeželjevom mostu.

Han će razgovore u Beogradu otpočeti sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, a posetu će okončati susretom sa članovima Nacionalnog konventa, organizacijama civilnog društva i poslovnim udruženjima, navodi se u saopštenju Delegacije EU u Srbiji.

Komesar će otvoriti konferenciju “Ka boljoj investicionoj klimi na Zapadnom Balkanu”, zajedno sa ministrom privrede Srbije Goranom Kneževićem.

Konferenciju organizuje Direktorat Evropske komisije za evropsku politiku susedstva i pregovore o proširenju, navodi se u saopštenju.

Han će potom otputovati u Novi Sad, gde će se sastati sa ministarkom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoranom Mihajlović, ministrom za energetiku i rudarstvo Aleksandrom Antićem, predsednikom Vlade Vojvodine Igorom Mirović i gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem.

Nakon susreta, komesar i njegovi domaćini posetiće mesto izgradnje Žeželjevog mosta, koji je u završnoj fazi priprema za podizanje lukova ka glavnom stubu na Dunavu.

Evropska unija je uložila 30,3 miliona evra u izgradnju mosta, kao i dodatnih 4,1 miliona za izgradnju pristupnih saobraćajnica koja će početi narednih dana, navodi se u saopštenju.

Han će večeras doputovati u Srbiju, s ciljem, kako je sam najavio, da se građanima pokažu konkretni rezultati evrointegracionog procesa.

Odgovarajući na pitanje Tanjuga da li u Srbiju dolazi sa posebnom porukom za vlasti i građane, Johanes Han kaže da će fokus njegove posete biti da se građanima pokažu "konkretni i vidiljivi" rezultati:

"Ja požurujem sve ljude kako na terenu, tako i ovde u Evropskoj komisiji, jer mislim da je vreme da pokažemo nešto građanima. Oni postaju pomalo umorni zbog uobičajnih ishoda i zaključaka samita. Ovde se radi o konkretnim dešavanjima", poručio je evropski komesar za pregovore o proširenju.

Han očekuje i da investiciona konferencija na kojoj će učestvovati u četvrtak u Beogradu da podsticaj za stimulaciju, kako privrede i brže implementacije ideje o regionalnom ekomomskom tržištu, tako i celokupnog procesa stabilizacije regiona i napredak u procesu evrointegracija.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: NSinfo