12.06.2017.

Počeo jedinstven prirodni fenomen - u Evropi se može doživeti jedino na Tisi


Jedinstven prirodni fenomen cvetanje reke Tise otpočeo je juče i potrajaće nekoliko dana

Intenzivno rojenje insekta Tiskog cveta, koji dočarava cvetanje reke zabeleženo je uzvodno od Kanjiže, na 150 rečnom kilometru gde se nalazi jedno od najvećih staništa insekta iz porodice vodenih cvetova Palingenia longicauda, nazvanog Tiski cvet.

Prirodni fenomen koji se u Evropi može doživeti jedino na Tisi, iščekuje se u ovo doba godine sa velikim nestrpljenjem i mami posmatrače.

Veliki broj ljubitelja prirode i Panonske princeze, kako ovu ravničarsku reku još zovu njeni ljubitelji, od nedelje uveče uživa posmatrajući iz čamaca ili sa obale cvetanje koje je kod Kanjiže bilo veoma intenzivno, a zabeleženo je i na više lokaliteta kod Novog Kneževca, Sente, Padeja i drugih mesta.

Poznavaoci reke kažu da ukoliko potraju ovakvi vremenski uslovi, cvetanje će se odvijati nekoliko narednih dana.

Dešava se u predvečerje od 18 sati i traje oko dva sata, kada na površinu reke izlaze milioni žutih insekata, koji se pare na površini iznad vode. Turistička organizacija opštine Senta od petka do nedelje, 16. do 18.juna, organizuje „Festival cvetanja Tise“ uz bogat kulturno-zabavni i sportski program koji će se odvijati na Tiskom keju u Senti.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: ilustacija, youtube.com

POPULARNO