28.06.2017.

Ove godine obnova 21 objekta u Gradiću - radovi u punom jeku, gnezda lastavica odložila deo radova


Meseca dana od početka obnove fasada u podgrađu Petrovaradinske tvrđave, radovi se odvijaju se prema predviđenoj dinamici
kaže za Dnevnik direktor gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture Siniša Jokić.

“Radovi su u toku na objektima u Beogradskoj ulici 2, 4 i 8 i Vladike Nikolaja 1 i 3. Na objektu u Lisinskog 2 nalaze se gnezda lastavica koje su strogo zaštićena vrsta, tako da se prema rešenju Republičkog zavoda za zaštitu prirode radovi odlažu do trenutka kada će ornitolozi reći da je po laste bezbedno tu početi posao. Ovaj zanimljiv podatak ukazuje na složenost delatnosti zaštite kulturnog nasleđa koje se neumitno prepliće sa različitim aspektima života lokalne zajednice, a vrlo često i sa zaštitom prirode”, kaže Jokić.

Kako kaže arhitekta-konzervator u Zavodu za zaštitu sapomenika kulture Novog Sada Slobodanka Babić, na pomenutim objektima u toku je obijanje maltera i čišćenje.

“Restauratori-konzervatori koji će raditi konzervaciju dekorativne plastike pregledali su sve dekorativne elemente i napravili plan kako i kada će se ti specifični radovi izvoditi“, napominje Slobodanka Babić.

Dodaje da su uzeti otisci za izradu kalupa i šabloni ornamentalne plastike. Uzeti su i uzorci malterskih i bojenih slojeva sa fasada koji su poslati na analizu slikarima konzervatorima u Galariji Matice srpske.

Slobodanka Babić kaže da je u toku i čišćenje spojnice u sklopu priprema za nanošenje novog maltera. Malterisanje će se obavljati primenom konzervatorskog principa korišćenja tradicionalnih materijala. To znači da će biti upotrebljeni fabrički napravljeni malteri, čiji sastav je formiran po uzoru na nekada korišćene materijale.

Rok za završetak radova u prvoj fazi je kraj jula. Početak radova u drugoj fazi je planiran za prvu nedelju po završetku Egzita. Tada će se raditi fasade objekata u Beogradskoj ulici od broja 1 do 9.

Arhitekte-konzervatori Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada završili su projekte za 10 objekta koji su planirani u trećoj i četvrtoj fazi. Predviđeno je da se s obnovom tih objekata počne u septembu.

Za ovu godinu planirana je obnova fasada 21 objekta u Podgrađu, za što je obezbeđeno 100 miliona dinara.

izvor: dnevnik.rs, foto: NSinfo