14.06.2017.

Obezbeđeno dodatnih 20.000 vaučera za odmor


Za dotirani odmor u Srbiji uz vaučere, država je obezbedila dodatnih 100 miliona dinara
odnosno, umesto 60.000 vaučera koliko je bilo predviđeno, građanima će ove godine biti na raspolaganju još dodatnih 20.000, potvrdio je ministar trgovine i turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Kako je navedeno na satu Ministarstva trgovine i turizma, Ljajić je kazao da su dodatna sredstva izdvojena kako se ta akcija ne bi prekidala u junu, jer je od početka godine do sada podeljeno više od 52.000 vaučera.

„Ove podsticaje ne treba shvatiti kao poklon, već je to realna investicija za državu”, kazao je Ljajić dodajući da u proseku, svako ko koristi vaučer ima 7,4 noćenja, iako je potrebno minimalno pet.

Prema njegovim rečima, vaučeri imaju uticaja i na veću vanpansionsku potrošnju, jer ljudi ostaju duže, produžuju sezonu, a zahvaljujući toj meri i mnoge destinacije u Srbiji su oživele, pre svega banje.

„Vaučeri će uticati i da se ulaže u infrastrukturu, tako da postoji višestruka korist. I to ne samo materijalna, već se povećava i ukupna aktivnost na razvoju turizma”, kazao je Ljajić.

Kako je navedeno, očekuje se da će do 15. oktobra, do kada je rok za podnošenje zahteva, biti izdato svih 80.000 vaučera i ostvareno više od 500.000 noćenja.

Lista objekata gde vaučeri mogu da se realizuju nalazi se na zvaničnom sajtu Ministarstva (www.mtt.gov.rs ).

Prema podacima resornog ministarstva, po broju podnetih prijava, najtraženije destinacije su banje, i to Prolom, Vrnjačka, Lukovska i Banja Koviljača, a od planina Zlatibor i Kopaonik.

U prošloj godini podeljeno je 46.000 vaučera sa iznosom od po 5.000 dinara, za boravak od minimum pet dana u nekom od turističkih mesta Srbije i ostvareno je preko 400.000 noćenja. Za te namene je bilo opredeljeno ukupno 230 miliona dinara.

izvor: Tanjug, agencije, foto: ilustracija, Yongkiet/freedigitalphotos.net

POPULARNO