Najviše razvoda u Vojvodini i Beogradu


Prema podacima iz 2016. godine svaki četvrti brak završi se razvodom

Da vrate burmu najčešće odlučuju Vojvođani i Beograđani, u prvih pet godina braka.

Iako se kao jedan od glavnih razloga navodi život u zajednici sa njegovim ili njenim roditeljima, sve je češći slučaj da parovi ni nemaju konkretan razlog zbog kog se odluče da partneru okrenu leđa. Ono što je manje poznato jeste kako parovi uopšte dođu u takvu situaciju da već u prvih pet godina priznaju da nisu jedno za drugo.

Porodični terapeuti u Savetovalištu za brak i porodicu Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu Dragana Opačić i Aleksandra Račić ističu da "problem u raju" mogu da prouzrokuju početak zajedničkog života, rođenje deteta, gubitak posla, bolest ili osiromašenje. Ukoliko se te situacije prevladaju ili ne prevladaju može doći do jačanja odnosa, odnosno, dovođenja u pitanje istog.

"Kada par ima autentičnu motivaciju, posvećen da radi na odnosu i prihvati odgovornost za odnos. Tada fokus ide na promenu sebe, a ne na promenu onog drugog. Ovo je situacija kada se radu na partneskom odnosu daje šansa bez obzira na teškoće koje su dovele do krize u braku“.

Na pitanje zašto razvoda danas ima nego ranije terapeutkinje odgovaraju da opšta kriza na svim životnim poljima uslovljava i krizu porodice.

"Danas ljudi generalno više investiraju svoju životnu i emotivnu enegiju u to kako obezbediti i održati posao, a brak se uglavnom kao i porodica dešava sama po sebi nema se vremena za to. Bračni odnos kao i porodični zahteva mnogo posvećenja, zajedničnog rada, kompromisa i to pogotovu u vremenu u kome živimo a koje obeležavaju promene velike i turbolentne od uverenja, zahteva, emacipacija žena. Nekadašnja tradicionalni okviri bračnog i porodičnog života deluju prevaziđeno".

Osim davanja šanse, neophodno je konstantno raditi na odnosu, a ukoliko partneri vide da ne mogu sami da prevaziđu krizne situacije, poželjno je obratiti se stručnjacima.

"Sam par treba da prepozna mesto kada odnos prestane da bude funkcionsalan. Obično kada nas boli zub odemo kod zubara, kola se pokvare kod majstora tako je i sa odnosom kada se stvari zakomplikuju i to potraje dobro je potražiti stručnjaka u toj oblasti".

Opačić i Račić parove u takvim situacijama najčešće savetuju na sledeći način:

"U fazama krize najvažnije je normalizovati situaciju, kako bi par mogao da misli i da pravi prioritete, aktivira snage i rešava odnos na drugi konstruktivan način".

izvor: b92.net, agencije, foto: num_skyman/freedigitalphotos.net

POPULARNO