04.06.2017.

Nagrađene "zelene" škole u Vojvodini


Za svoje aktivnosti u programu pod nazivom Za čistije i zelenije škole u Vojvodini nagrađeno je 19 najboljih škola sa teritorije pokrajine

Tokom prethodne školske godine učenici tih škola bili su najbolji u različitim aktivnostima - ozelenjavanju, recikliranju ili ekološkoj edukaciji. Za osam godina, koliko se ovaj program sprovodi, dodeljeno je preko 200 nagrada.

Osnovna škola "Dušan Vukasović Diogen" iz Ašanje, ove godine dobila je najviše bodova za aktivnosti koje je sprovodila u oblasti zaštite životne sredine.

"Učenici su bili vrlo motivisani, učestvovali su u svim aktivostima", kaže Dragana Jakšić Kostić, profesor razredne nastave.

"Moji učenici osmog razreda su na času ekologije izrađivali predmete od recikliranog materijala koji možemo upotrebiti u nastavi, da vidimo kako se recimo prečišćava voda u prirodi", kaže Vera Jovanović, nastavnica biologije u OŠ Ivo Lola Ribar.

Na program Za čistije i zelenije škole u Vojvodini prijavilo se 84 vaspitno-obrazovne ustanove, a nagrađeno ih je 19.

"Cilj nam je da se u ovoj godini na javni poziv za učešće u programu za čistije i zelenije škole u Vojvodini prijavi što veći broj škola", kaže Brankica Tabak, podsekretar Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine.

"Da se bavimo onim što najmlađi mogu da prihvate, da shvate, bukvalno od gašenja svetla", kaže Nenad Grbić, pokrajinski sekretar za energetiku.

Najbolji će ove godine otići na jednodnevni izlet u Nacionalni park Fruška gora. U ovom programu do sada je učestvovalo 60 odsto škola sa teritorije Vojvodine.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: vojvodina.gov.rs