17.06.2017.

Mladi sviraju klasičnu muziku na Štrandu - Dunavska sonata u avgustu


Na ovogodišnjem festivalu “Dunavska sonata” nastupiće 39 najtalentovanijih mladih muzičara iz Vojvodine, na tri koncerta, koji će se 4, 11. i 18. avgusta od 19 časova održavati na Štrandu

Za razliku od prethodnih godina, ovog će puta festival biti takmičarskog karaktera, a troje najboljih iz tri takmičarske kategorije dobiće po 100.000 dinara. Na dve audicije prijavilo se više od 100 učesnika, a najbolji od njih nastupiće na koncertima podeljeni u tri grupe. Prvu čine deca do 12 godina, drugu mladi do 18 godina, a treću kategoriju odrasli stariji od 18 godina. Pored pijanistkinje Rite Kinko, profesora gitare Zorana Krajišnika i koncert majstora Miroslava Pavlovića, u komisiji koja je izabrala učesnike bio je i umetnički direktor festivala Marko Miletić. On je za Dnevnik rekao da je veoma zadovoljan odzivom mladih, te da će sva tri koncerta biti veoma šarenolika i lepa.

- Mi smo vrlo talentovana zemlja i nacija, imamo ozbiljan broj muzičkih škola, posebno u Vojvodini, što se na audiciji videlo, a sa ovako nadarenim takmičarima mi plasiramo “Dunavsku sonatu” kao jedan događaj na kom će nastup mladim muzičarima biti stvar prestiža - rekao je Miletić dodajući da već razmišljaju da naredne godine festival ima više kategorija. - Prijavilo se mnogo onih koji se profesionalno ne bave klasičnom muzikom i žao nam je što i oni ne mogu da nastupaju, te zato u budućnosti želimo da ih angažujemo kroz neku vrstu nastupa.

Festival se održava treći put uz podršku gradske Uprave za kulturu Grada Novog Sada i Gradskog zelenila i Štrana, a ove godine pomoć je pružio i Pokrajinski sekreterijat za kulturu.

Ulaz će za sve posetioce biti besplatan.

izvor: dnevnik.rs, foto: Dunavska sonata

POPULARNO