Minimalac raste za 2.000 dinara


Minimalna zarada u Srbiji je, u proseku, oko 22.500 dinara, a onima koji rade za minimalac od početka sledeće godine koverta bi mogla biti nešto deblja nego sada

Naime, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, neposredno pre prelaska na tu funkciju s mesta premijera, najavio da bi minimalnu zaradu trebalo povećati na 140 dinara za sat, što bi bilo uvećanje od osam odsto, ukazujući na to da bi o tome trebalo da odluči Vlada Srbije. Uz eventualno povećanje minimalne cene radnog sata sa sadašnjih 130 na 140 dinara, minimalac bi, u zavisnosti od broja radnih sati u mesecu, bio između 1.500 i 2.000 dinara viši.

Da podsetimo, minimalna cena radnog sata od 130 dinara važi od početka ove godine, a do nje se došlo dogovorom predstavnika sindikata i poslodavaca. Tada je cena radnog sata povećana devet dinara: s dotadašnjeg 121 dinara na 130. Treba reći da je visina minimalne cene radnog sata kompromis jer su se sindikati zalagali za to da minimalna satnica bude viša, dok su poslodavci izneli predlog s nešto nižom cenom satnice, ali ne bitno, od sada važeće, prenosi Dnevnik.

Poslodavci su tada ukazivali na to da je za povećanje minimalca važno nekoliko parametara, među kojima je i privredni rast, a da je neophodno i obezbediti smanjenje određenih nameta privredi. Slično je i sada, a po rečima predsednika Unije poslodavaca Srbije Nebojše Atanackovića, potrebno je da se poslodavcima, koji bi u slučaju povećanja minimalne zarade imali veće izdatke, obezbede određene olakšice i da to mora biti i finansijski, a ne samo deklarativno. On ističe da poslodavci očekuju da do 15. septembra, kako je i propisano zakonom, Vlada i sindikati iznesu predlog o povećanju minimalne zarade, koja će se primenjivati od 1. januara sledeće godine.

U zavisnosti od toga kavi budu predlozi za minimalnu satnicu za narednu godinu, biće poznat i naš stav – rekao je Atanacković. – Svaka promena minimalca vezivana je za privredni rast ili rast cena. Naravno da ćemo prihvatiti da se minimalna zarada uskladi s inflacijom kako ne bi bila obezvređena, ali nećemo prihvatiti neko nasumično povećanje. Takođe, uz najavljeno povećanje minimalne zarade i plata u javnom sektoru, mi ćemo tražiti i neke olakšice za privredu, a pre svega smanjenje opterećenja na plate, parafiskalnih nameta, ujednačavanje cena komunalnih usluga...

I dok ne stignu predlozi o minimalnoj ceni rada, a potom razgovori i na kraju odluka, minimalna zarada u Srbiji, koju zarađuje više od 350.000 zaposlenih, biće u rasponu od 20.800 do 23.920 dinara, što zavisi od broja radnih sati u mesecu. Najniža je u februaru i aprilu, kada je i najmanje radnih sati – 160, a najviša u martu, maju i avgustu, kada se radi 184 sata. U julu, septembru i decembaru za 168 radnih sati minimalna zarada iznosi 21.840 dinara, dok je u junu, oktobru i novembru, u kojima ima 176 radnih sati, minimalac 22.880 dinara.

Uz eventualno povećanje minimalca deset dinara po satu, u mesecima s najmanje radnih sati u koverte bi se spustilo 22.400 dinara, a u julu, septembru i decembru 23.520. U tom slučaju bi u mesecima kada se na poslu provede 176 radnih sati minimalac bio 24.640 dinara, dok bi u martu, maju i avgustu dostigao iznos od 25.760.

Da li će minimalna zarada biti uvećana, i koliko, biće poznato septembru, kada se, posle razgovara i pregovora u Socijalno-ekonomskom savetu, u čijem su sastavu predstavnici poslodavaca, sindikata i države, donosi odluka o tome. Ukoliko dogovor učesnika razgovora ne uspe – a bilo je i takvih situacija – visinu minimalca odrediće Vlada Srbije. Ipak, prostora i vremena za razgovor ima dosta.

izvor: dnevnik.rs, foto: ilustracija

POPULARNO