09.06.2017.

Kolonija roda u Novom Sadu - gnezda na preko 20 metara visokom betonskom stubu


Na obodu Novog Sada, na nekoliko desetina metara od autoputa, nastanila se sada već prava kolonija roda
koje žive na neobičnoj visini - na vrhovima betonskog kostura nikad završenog tržnog centra.

„Pravljenje gnezda na preko 20 metara visokom betonskom stubu je nešto potpuno novo za rode, pa možemo reći da vidimo jednu malu evoluciju ponašanja te ptice“, rekao je za Dnevnik ornitolog Milan Ružić iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Vojvodine; uz napomenu da je roda sposobna da uradi sve što može da bi opstala u našem okruženju i da bi nastavila dalje tu da živi ili osvoji čak neko novo stanište.

Kada se govori o rodama u gradovima, u svakom većem uglavnom postoji neki par roda. Ipak, gradovi baš i nisu najbolja staništa, jer ne pružaju dovoljno dobrih uslova zbog velike buke pruzrokovane saobraćajem, zatim manjka hrane i slično.

„Međutim, ovo što se događa u Novom Sadu je potpuno obrnut proces. Rode su počele da naseljavaju grad iz smera deponije, jer je ona nepresušan izvor hrane, odnosno puna je zelenog materijala, mesa i drugih otpadaka koje čovek baca. Prvo smo primetili neke pojedinačne ptice, koje su bile u potrazi za dobrim mestom za stacioniranje, zatim su uočena nova gnezda, i tek detaljnijim pregledom ustanovili smo da ima osam napravljenih i još dva gnezda u početku izgradnje na toj betonskoj strukturi pored Megamarketa “Roda” na Klisi, tako da praktično tamo danas imamo jedinu koloniju roda u Srbiji“, navodi Ružić.

izvor: dnevnik.rs, foto: ilustracija, dan/freedigitalphotos.net