24.06.2017.

Evo kada vam je stvarno potreban odmor


Svakodnevni stresovi dovode do psihičkog i fizičkog umora i trošenja organizma
pa je tada odmor više nego potreban. Ovo su neki od znakova koji mogu da vam ukažu na to da bi zaista trebalo da "stisnete kočnicu".

1. Kolege vas pitaju za zdravlje 

Drugi će verovatno pre vas primetiti da ste pod stresom, da ste razdražljivi ili nervozni. Ako vam kolege prilaze sa rečenicom "Izgledaš umorno." ili pitaju "Da li je sve u redu?", to može da bude jasan znak da je potrebno da odmorite malo.

2. Često pravite greške 

Hroničan stres je čest uzrok grešaka na poslu i znak da morate "stisnete kočnicu". Zbog umora se gubi sposobnost fokusiranja na sopstvene obaveze pa više nismo u stanju da ih odgovorno obavljamo.

3. Sve vas boli 

Leđa, glava, oči, stomak… U stresnim situacijama, telo otpušta hemikalije koje su okidač za upale i koje pojačavaju osetljivost organizma na bol.

4. Problemi sa snom 

Nesanica ili povećana potreba za snom, usled hroničnog umora, takođe su indikatori visokog nivoa stresa. Ponekad nam problemi jednostavno ne daju da spavamo, a ponekad smo toliko bezvoljni da bismo ceo dan proveli pod pokrivačem. Ni jedno od ta dva stanja nije normalno i oba jasno ukazuju da nam je potreban odmor.

5. Više ne podnosite sopstveni posao 

Kada su pod prevelikim stresom i pritiskom ljudi ne mogu da pronađu motivaciju za posao koji obavljaju. To nije ništa neobično u današnje vreme, kada smo svi preopterećeni obavezama. Međutim, ako vam je posao postao nepodnošljivo težak, onda je pravo vreme za odmor.

6. Izolovani ste se od bliskih ljudi 

Nemate volju za druženjem sa porodicom i prijateljima, izbegavate njihove pozive i jednostavno ne želite da budete sa drugim ljudima. Svima nam povremeno treba vreme za sebe, ali potpuno izbegavanje interakcije sa bliskim ljudima znak je da ste "izgoreli" od obaveza.

foto: Ambro/freedigitalphotos.net