08.06.2017.

Dogovor da što pre počnu razgovori: Brza pruga Budimpešta - Novi Sad - Beograd - luke u Grčkoj


Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je u Budimpešti da su se Srbija, Madjarska i Kina dogovorile da što pre počnu razgovore i s drugim državama
pre svega Makedonijom i Grčkom, kako bi se modernizovala čitava dužina pruge do luke Pirej, kod Atine.

"Počećemo pregovore o tome kako da praktično spojimo projekat Beograd-Budimpešta s lukom Pirej u Grčkoj, zato što je suština celog projekta koridor koji treba da nas poveže, odnosno da Srbiji pre svega omogući bolji tranzit od Grčke ka samoj Evropi. Zato nije dovoljno imati samo modernizovanu tu prugu, moramo imati i deonice ka jugu", rekla je Mihajlović posle sastanka zvaničnika Kine, Madjarske i Srbije o rekonstrukciji pruge Beograd-Budimpešta.

Sledeći trojni sastanak biće, kako je najavila, januara u Pekingu, a do tada će se raditi na početku rekonstrukcije pruge Beograd-Budimpešta, i na pripremi za južni deo, do Grčke.

Mihajlović je istakla da je Srbija spremna da praktično od ovog leta počne radove na modernizaciji pruge kojom će vozovi moći da idu brzinom od 200 kilometara na sat.

"Sve što je trebalo da uradimo kao preduslov, a bilo je puno toga, mi smo u prethodnom periodu uradili. Nešto malo sporiji napredak je na madjarskoj strani, srpska strana ide nekoliko koraka ispred, ali smo danas pre svega razgovarali kako da to ubrzamo da bismo zajedno imali modernizovanu prugu Beograd Budimpešta", rekla je ona, dodavši da ju je Madjarska uverila da će ubrzati projekat na svojoj teritoriji.

Mihajlović je navela da će radovi na deonici Stara Pazova Novi Sad, koji se finansiraju iz ruskog kredita, početi u junu, a u novembru radovi na deonici Beograd Stara Pazova, za koju je ugovor o finansiranju potpisan prilikom nedavne posete delegacije Srbije Pekingu.

"Radimo na tome i očekujemo da ćemo u novembru da potpišemo komercijalni ugovor za treću deonicu do madjarske granice, i tada možemo reći da je Srbija sa svojom projektno tehničkom dokumentacijom potpuno spremna", navela je Mihajlović koja je i ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Najavila je da će Srbija spremnost za taj projekat predočiti premijerima i predsednicima tri zemlje na Samitu 16 zemalja i Kine novembra u Budimpešti, i istakla da je Kina veoma važan partner u tome.

Predsednik nacionalne komisije Kine za razvoj i reforme, Vang Sijaotao rekao je na današnjem sastanku u Budimpešti da će za projekat rekonstrukcije pruge Beograd Budimpešta biti potrebna upornost svih strana da bi radovi tekli po planu.

"Potrebno je da se povećaju saradnja i efikasnost kako bismo ostvarili sve što smo se dogovorili. Trenutno se na srpskoj strani radi brže nego na madjarskoj", rekao je on.

Madjarski ministar spoljnih poslova i trgovine, i komesar Vlade za bilateralne odnose s Kinom, Peter Sijarto, kazao je da je Srbija, po dinamici radova na pruzi Beograd Budimpešta u prednosti pred Madjarskom koja bi morala da ubrza rad na tom projektu.

"Do novembra, kada ćemo imati čast da u Budimpešti budemo domaćini Samita 16 zemalja plus Kina, cilj nam je da ubrzamo rad na projektu i imamo opipljive rezultate", dodao je Sijarto.

On je rekao da je pruga Beograd Budimpešta važan deo transportnog koridora do grčke luke Pirej, saopštilo je Ministarstvo gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije.

izvor: Beta, agencije, foto: NSinfo