11.06.2017.

Ako treba - novi protesti za očuvanje parkića kod muzeja


Građanska inicijativa za očuvanje zelene površine kod Muzeja Vojvodine protestuje
zbog toga što je jedan od strateških planova "Parking servisa" za naredne godine izgradnja nadzemne garaže na tom mestu.

U inicijativi navode da su šokirani ponovljenom namerom da se staro gradsko jezgro ekološki i kulturno devastira gradnjom javne garaže na uštrb zelenih površina i u neposrednoj blizini veoma značajnih kulturnih ustanova kao što su Muzej Vojvodine, Arhiv Vojvodine i Muzej savremene umetnosti Vojvodine, kao i većeg broja nepokretnih kulturnih dobara.

- I pored brojnih građanskih protesta i zvanično upućenih primedbi, pojedina gradska preduzeća očigledno ne odustaju od ideje daljeg degradiranja životne sredine i izgradnje nadzemne garaže na javnim zelenim površinama - kažu u Građanskoj inicijativi.

Oni su od 2015. godine imali više akcija, podneli 70 primedbi na regulacioni plan, pokrenuli peticiju protiv garaže na ovoj lokaciji koju je potpisalo 3.000 građana, a podsećaju i da su nedavno, prilikom posete "Urbanizmu" dobili uveravanja da u planskim dokumentima nije predviđena izgradnja javne garaže.

Podsećaju i da je ova zelena površina nedavno uređena sa tri stotine novih sadnica drveća raznih vrsta, kao i da je ograđen i uređen prostor za istrčavanje pasa i postavljeno više novih klupa.

- Obradovani ovim akcijama Gradskog zelenila, građani su u sve većem broju počeli da koriste park te bi svaki pokušaj njegove devastacije izazvao veliki talas nezadovoljstva - kažu u Inicijativi.
Članica inicijative Marijana Mutavčieva za 021.rs kaže da će pre bilo kakvih akcija tražiti prijem kod gradonačelnika, kao i kod nadležnih u Parking servisu, a da će, ako treba, ponovo pozvati građane na proteste.

izvor: 021.rs, foto: ilustracija

POPULARNO