19.06.2017.

10 zanimljivosti o mačkama - koje niste znali


Portal "Bored Panda" je sastavio listu najzanimljivijih činjenica o mačkama

1. Dugodlaka mačka Maša spasla je život bebe koja je jedne zime ostavljena u kartonskoj kutiji. Maša je ušla u kutiju da ugreje bebu i mjaukala sve dok ih prolaznici nisu primetili.

2. Fredi Merjkuri je 1985. godine objavio album koji je posvetio svom mačku Džeriju. “Kao i Tomu, Oskaru, Tifani i svim drugim ljubiteljima mačaka širom sveta. Ostali neka se nose“, napisao je slavni muzičar.

3. Svaku noć Diznilend preplave ulične mačke. Dizni ih rado prima jer love miševe, i tretira ih kao sopstvene ljubimce. To uključuje vakcinisanje i sterilizaciju.

4. Ginisova knjiga rekorda prestala je da nagrađuje vlasnike najdebljih mačaka i bilo kojih drugih životinja, kako ne bi podsticala namerno prejedanje.

5. Mačke vam donose mrtve životnje ne iz zahvalnosti, već zato što smatraju da ste užasan lovac koji ne može sam da preživi.

6. Kad god mačka polako otvara i zatvara oči dok vas gleda, ili vam namiguje, to znači da ima poverenja u vas i da vas smatra prijateljem. Ovakva vrsta gestova naziva se još i “mačećim poljupcima“.

7. Jedan fizičar je naučni rad iz fizike kao autore potpisao sebe i svog mačka.

8. Mnogi američki azili zabranjuju udomljavanje crnih mačaka u vreme oko Noći veštica, iz straha da poklonjene životinje ne budu žrtvovane ili mučene.

9. Belgija je 1879. godine pokušala da uvede sistem raznošenja pošte putem mačaka. Projekat je doživeo neuspeh.

10. Prva ikada ostvarena radio komunikacija tokom leta imala je sledeći sadržaj: “Roj, dođi i uzmi ovu prokletu mačku“.

izvor: Bored Panda, b92.net, agencije, foto: Apolonia/freedigitalphotos.net

POPULARNO