13.05.2017.

Zbog nedostatka novca neizvestan odlazak novosadskih robotičara na EP


Novosadski robotičari manje od dve nedelje pred početak Evropskog prvenstva nisu sigurni da će i putovati u Francusku, jer nemaju dovoljno novca za troškove puta i smeštaj

Na “Eurobot 2017” takmičenju koje počinje 24. maja, Srbiju će predstavljati tri ekipe iz Novog Sada sa Fakulteta tehničkih nauka. Naši predstavnici godinama ostvaruju zapažene rezultate, međutim, kada dođe momenat finansiranja putovanja, uvek je pod znakom pitanja koliko će im novca biti obezbeđeno, a koliko sami moraju da prikupe.

Jedan od takmičara Oliver Kakučka navodi da je država ponosna kada talenti u svetu nižu uspehe, ali kada treba pružiti podršku, izdvojiti novac i odreći se nečega zarad tih uspeha, svi zakažu do poslednjeg momenta.

“Iako se svake godine plasiramo na Evropsko prvenstvo, ipak naš odlazak je uvek neizvestan zbog nedostatka finansija. Istina je da imamo neka obećanja, ali novac još uvek nije obezbeđen”, kaže Kakučka za 021.rs i naglašava kako bi bilo poželjno da im energija odlazi samo na bavljenje robotikom, a da se nadležni pobrinu za finansiranje.

Kako 021.rs saznaje, novac su obećali iz Pokrajine i sa Fakulteta tehničkih nauka. Do sada su nedostatak sredstava dobrovoljno pokrivali građani, privatne firme i fondacije. Za sve tri ekipe troškovi putovanja ukupno iznose 5.000 evra, dok bi im za smeštaj i hranu trebalo još oko 2.000.

U odnosu na druge ekipe iz inostranstva koje na početku projekta imaju nekoliko desetina puta veći budžet za pravljenje robota, srpskim robotičarima mogućnosti su i tu ograničene. Robota prave tako što rasklapaju prošlogodišnjeg ili pozajmljuju delove od starijih kolega. Ipak, njihovi uspesi poslednjih 16 godina ne izostaju. Podsetimo, prošle godine naše dve ekipe osvojile su drugo i treće mesto u Parizu, iako je i tada njihov odlazak bio neizvestan zbog nedostatka novca.

izvor: 021.rs, foto: radiosignal.rs