06.05.2017.

Visoke kazne za vozače ako ne zamene stare papirne dozvole


Rok za zamenu starih, papirnih, vozačkih dozvola produžen je do 10. juna ove godine
a ukoliko vozilom upravljate sa starom dozvolom koju niste zamenili, rizikujete kaznu od 6.000 do 30.000 dinara.

Kako piše RTS, pretpostavlja se da u Srbiji ima oko 300.000 ljudi koji nisu zamenili svoju vozačku dozvolu. Mnogi od njih i ne voze svoje automobile, ali su za one koji aktivno voze predviđene visoke novčane kazne – ukoliko nemaju novi dokument a upravljaju vozilom.

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja kaže da će kazne zavisiti od toga koliko se kasni sa zamenom dokumenta.

"U zavisnosti od toga da li je vozačka dozvola istekla pre više ili manje od šest meseci, predviđene su kazne od 6.000 do 20.000 dinara i dva kaznena poena, ako je do šest meseci. Od 15.000 do 30.000 dinara, plus pet kaznenih poena i tri meseca zabrane upravljanja, ako je dozvola istekla pre više od šest meseci", rekao je Okanović.

On dodaje da neće biti sankcija za one koji ne produže svoje dozvole ukoliko ne upravljaju vozilom u tom periodu, te da će u bilo kom trenutku moći bez problema da zamene stare dozvole za nove. Takođe, neprodužavanje vozačke dozvole ne znači i poništavanje vozačkog ispita.

Za starije od 65 godina potrebno je lekarsko uverenje, koje se vadi na svakih pet godina ili manje ukoliko nadležna lekarska komisija tako proceni u određenom slučaju.

Nova vozačka dozvola košta 1.572 dinara i može da se nabavi na dva načina – oslaskom u policijsku stanicu, gde treba da odnesete staru dozvolu i, ako imate biometrijska dokumenta, popunite svega jedan obrazac i dozvola će biti gotova za sedam dana; ili onlajn, putem e-Uprave, za šta je potrebno da imate čipovanu ličnu kartu.

izvor: RTS, agencije, foto: ilustracija, start08/freedigitalphotos.net