23.05.2017.

Visoka delegacije iz Kine posetila Novi Sad


Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama
Miroslav Štatkić i njegov zamenik Nebojša Kuzmanović, razgovarali su u Pokrajinskoj vladi sa kineskom kulturnom delegacijom, koju je predvodio državni administrator za kulturno nasleđe Liu Judžuo.

Štatkić je tom prilikom izrazio zadovoljstvo kako posetom visoke delegacije iz Kine, zadužene za kulturno nasleđe, tako i potpisivanjem Memoranduma o razumevanju iz oblasti zaštite kulturnog nasleđa sa Ministarstvom za kulturu i informisanje Vlade Srbije, saopštila je pokrajinska vlada.

To je, kako je ocenjeno, prvi korak ka dubljoj kulturnoj saradnji dveju zemalja.

Štatkić je goste upoznao i sa radom sekretarijata na čijem je čelu, apostrofirajući specifičnosti Vojvodine, kao multinacionalne i multikonfesionalne sredine, gde se sa posebna pažnja vodi o nacionalnim zajednicama.

To se, kako je naglasio, odnosi i na oblast kulture, i oblast informisanja.

"Kada je kulturno nasleđe u pitanju, i Vojvodina, kao regija ima čime da se pohvali. Uz ostalo, u Baču imamo Franjevački samostan iz XII veka, koji se za sada jedini nalazi na preliminaranoj listi UNESKO-a. Tu su i Starčevo iz doba starog neolita, Židovar kod Vršca iz bronzanog doba i Sirmijum u Sremskoj Mitrovici, koji datira iz kasne antike i jedna je od četiri prestonice Rimskog carstva. Najzad, duž cele Fruške gore leži se i 16 drevnih i prelepih pravoslavnih manastira", dodao je Štatkić.

Po rečima Liu Judžuoa, Srbija i Vojvodina su Kini bliske, još iz davnih vremena, a on i njegovi saradnici su, kako je naglasio, "danas imali priliku da se uvere i u bogato istorijsko i kulturno nasleđe Srbije čiju raskoš su videli prilikom današnjeg obilaska Sirmijuma i Sremskih Karlovaca".

"Kina je trenutno, posle Italije, druga država sveta po broju spomenika koji se nalaze na listi UNESKO-a, jer ih imamo 50", precizirao je Judžuo i dodao, da posle mnogih drugih vidova saradnje, naše dve zemlje se čvršće vezuju svakim ovakvim susretom.

Zajedno sa Štatkićem i Kuzmanovićem, gosti iz Kine obišli su i Spomen zbirku Pavla Beljanskog, Muzej Vojvodine i Muzej grada Novog Sada na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Poseta kineske delegacije je, inače, upriličena povodom održavanja Prvog dvodnevnog foruma o kulturnom nasleđu Kine i šesnaest zemalja centralne i istočne Evrope, koji se održava u Beogradu.

izvor: Tanjug, agencije, foto: NSinfo