27.05.2017.

Više od 600 kilometara kanala u Vojvodini plovno i pogodno za nautički turizam


Potpredsednik Skupštine AP Vojvodine Damir Zobenica učestvovao je na radnom sastanku na temu
"Revitalizacija Dunavske regije kroz čišćenje kanala i razvoj lokalnog turizma uz pomoć fondova EU", u organizaciji Dunavskog centra za kompetenciju u Beogradu i nemačkog Bundestaga.

On je zahvalio poslanici Bundestaga Iris Eberl na dolasku i učeću u organizaciji ovog sastanka, kao i na tome što je bila prva poslanica Bundestaga koja je posetila Skupštinu AP Vojvodine prošle godine.

U uvodnom izlaganju on je istakao značaj sistema kanala za odvodnjavanje i regulaciju količine vode na plodnoj zemlji koja se koristi za najznačajniju privrednu granu u pokrajini, poljoprivredu.

"Zagađenje Velikog bačkog kanala je pitanje od nacionalnog značaja, a Pokrajinska vlada, sa svojim sekretarijatima, aktivno učestvuje u svim fazama rešavanja problema njegovog zagađenja", rekao je Zobenica.

Prema njegovim rečima, programom poslovanja JVP "Vode Vojvodine" za 2017. godinu predviđena su značajna sredstava za redovno održavanje sistema za odvodnjavanje, radove na crpnim stanicama i uređenju kanalske mreže koja iznose preko dve milijarde dinara.

"Više od 600 kilometara kanala u Vojvodini plovno je i pogodno za nautički turizam, a godinama unazad JVP "Vode Vojvodine" organizuje rekreativnu regatu, u želji da promoviše plovne potencijale Vojvodine, plovidbu i nautički turizam".

Osim ovoga kanali Hidrosistema su odlično mesto i za ribolovni turizam, dok se u saradnji sa Pokrajinskim zavodom za zaštitu spomenika kulture i regionalnim zavodima identifikuju hidroobjekti koji predstavljaju kulturnu i industrijsku baštinu Vojvodine, rekao je on. Zobenica je dodao da je tokom izgradnje prevodnice Bezdan na Velikom Bačkom kanalu prvi put bilo primenjeno podvodno betoniranje, te da idanas, 160 godina kasnije, predstavlja jedan od vrednijih objekata industrijske baštine, saopšteno je iz Skupštinae AP Vojvodine.

Učesnicima se obratila i poslanica Bundestaga Iris Ebel koja smatra da Evropska unija neće biti kompletna sve dok joj se ne priključe i zemlje Zapadnog Balkana.

Na sastanku su učestvovali i pokrajinski sekretar za privredu i turizam Ivan Đoković, predstavnici Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Kancelarije za evropske integracije, Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, Dunavskog centra za kompetenciju i Turističkog saveza Srbije.

izvor: Tanjug, agencije, foto: NSinfo

POPULARNO