01.05.2017.

Veliki posao - Počelo izmuljavanje Velikog bačkog kanala


Preduzeće "Vode Vojvodine" ove godine će investirati oko 50 miliona dinara u projekat izmuljavanja
i uređenja Velikog bačkog Kanala na delu od Vrbasa prema Bezdanu.

Već četvrtu godinu traju radovi na izmuljavanju i uređenju velikog bačkog kanala na potezu od prevodnice u Vrbasu prema Bezdanu.

Ova velika investicija Voda Vojvodine ima za cilj da se obezbedi optimalna protočnost kanala, ali i budi nadu da će u doglednoj budućnosti kanal biti uređen u čitavom toku.Imre Gšveng iz JVP Vode Vojvodine , šef radne jenice Vrbas kaže da se ovako veliki radovi ne pamte u zadnjim decenijama .

"Do sada je, počev od 2014.godine uloženo oko 50 miliona dinara bez PDV -a. Ove godine se planira da se uloži još toliko kako bi se nastavili radovi. Ako bude sve po planu, doći ćemo do Sivca, što je zaista velika stvar ."

Inžinjer Hidrogradnje Miloš Bukvić ističe da je u pitanju veliki posao koji se istovremeno obavlja sa obe obale kanala .

"Trenutno se radi deonica od 1300 metara između dva mosta. Mulj se odlaže u kasete koje su bageri iskopali na obe obale kanala ."

Jedan od dva aktivna plovna bagera preduzeća Vode Vojvovodine, angažovan je za vađenje mulja na onim delovima kanala koji su previše široki za izmuljavanje sa obale.  Istovremeno sa izmuljavanjem radi se i na uređenju obale.

Dovođenje Velikog bačkog kanala u optimalno stanje protočnosti omogućava kvalitetnije funkcionisanje sistema za navodnjavanje, ali i povećava funkcionalnost odvodnjavanja.

izvor: rtv.rs, foto: ilustracija