22.05.2017.

Uvozimo krompir iz Holandije, Egipta, Albanije - a svoj dajemo u bescenje, neki ga iz revolta i bacaju


Dok se na pijacama prodaje uvezeni mladi krompir, koji je do Srbije prevalio hiljade kilometara, naši proizvođači čuveni ivanjički daju u bescenje

Nedavno je objavljeno da ga nakupcima prodaju od pet do deset dinara. Neki ga iz revolta i bacaju, piše "Politika".

Problem sa rastom uvoza i laganim gušenjem domaće proizvodnje produbljuje se od 2015. kada su cene u EU drastično snižene. Zbog blokade ruskog tržišta, viškovi su počeli da završavaju u Srbiji. Privredna komora te godine je objavila da je prodaja domaćeg krompira pala 30 odsto. Kao razlog su naveli sve veći uvoz ovog povrća iz Evropske unije.

Zbog rasta cena na evropskom tržištu, izvoz je prošle godine bio manji. U Srbiju je stiglo oko 5.500 tona krompira iz Holandije, Belgije, Nemačke, Egipta, Belorusije... Interesantno je da smo ga (istina u maloj količini) kupovali i iz Amerike. Na listi država iz koje uvozimo mladi krompir ove godine čak je i Albanija.

Nekada je Srbija, kao tradicionalni proizvođač krompira, imala stotine hiljada tona i za izvoz u Crnu Goru, Italiju, Rumuniju. Međutim, prilike su se u međuvremenu promenile. Površine pod krompirom su sve manje, proizvodnja je usitnjena i skupa. Prosečan prinos od 17 tona po hektaru (iako raste) nije dovoljan da budemo konkurentni sa evropskim proizvođačima.

Profesor Zoran Broćić sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, kaže da je cena domaćeg krompira trenutno neizdrživo niska i da je tržište prerano liberalizovano na štetu domaćih proizvođača.

"Naravno da sada uvoznici traže načine da kupe najpovoljnije. Krompir iz Amerike je verovatno, tokom zime, "zalutao" u Srbiju. Ali iz Albanije uvozimo. Oni imaju ranu proizvodnju, ali i mi izvozimo tamo. Mladi krompir koji se sada nudi uglavnom stiže upravo iz Albanije, Makedonije i Egipta", objašnjava Broćić. Kaže da to uglavnom traje do juna kada na pijace stiže domaći krompir. Tada uvoz staje, sve do nove godine.

izvor: Politika, agencije, foto: ilustracija, rakratchada torsap/freedigitalphotos.net