27.05.2017.

Uskoro nova slova na Zmaj Jovinom spomeniku


Slova na spomeniku Jovanu Jovanoviću Zmaju u centru grada biće zamenjena novim

U Zavodu za zaštitu spomenika kulture Novog Sada kažu da su počeli radovi na demontaži, izradi novih slova i na njihovom postavljanju na postament spomenika, prenosi 021.rs.

"Sva postojeća slova uklanjaju se sa spomenika, izrađuju se nova identičnog oblika, materijala i dimenzija i postavljaju se na postament, u skladu sa originalnim natpisom i izgledom. Trenutno u tekstu na spomeniku pored slova koja nedostaju prisutna je i njihova neujednačenost. Predhodnih godina prilikom opravki postavljana su slova različitih oblika, boja i dimenzija, tako da je neophodno ujednačiti ih", navode u Zavodu.

Radove će izvoditi "Lisje" uz konzervatorski nadzor istoričara iz Zavoda za zaštitu spomenika.

Podsetimo, spomenik od bronze, visine 2,3 metra, na postamentu od jablaničkog granita, rad vajara Dragana Nikolića iz Beograda, postavljen je 1984. godine, ispred Vladičanskog dvora. Kod spomenika je decenijama bila bina Zmajevih dečijih igara, ali je pre desetak godina prilikom rekonstrukcije ulice spomenik pomeren nekoliko metara u stranu, pa su i Zmajeve dečije igre izmeštene dalje od Vladičanskog dvora, jer je buka smetala episkopu bačkom Irineju, prenosi 021.rs.

izvor: 021.rs, agencije, foto: NSinfo