15.05.2017.

Uskoro - klasična muzika u autobusima GSP-a, vrtićima, školama, knjižarama...


Novosađani će uskoro u autobusima GSP-a slušati dela najvećih svetskih kompozitora klasične muzike

Klasična muzika će, osim u gradskim autobusima, biti puštana i u vrtićima, školama, knjižarama i na festivalima, a sve u okviru akcije "Klasika svaki dan" festivala Dunavska sonata.

Naučno je dokazano da slušanje klasične muzike pozitivno utiče na mentalno i fizičko zdravlje i podstiče razvoj kreativnosti. U istraživanjima sprovedenim u Austriji i Ujedninjenom kraljevstvu, otkriveno je da izvođenje klasične muzike na javnom prostoru smanjuje stopu kriminaliteta i učvršćuje međuljudske odnose sugrađana.

Festival Dunavska sonata postoji od 2015. godine, održava se leti, na Štrandu, petkom od 19 sati kada je ulaz za sve posetioce besplatan. Ovaj festival promoviše elitnu kulturu na nesvakidašnji način, pružajući priliku svim uživaocima klasične muzike, da svoja omiljena dela dožive u sasvim drugačijem ambijentu. Najmlađi učesnik imao je imao pet godina, a najstariji 68. Do sada je na festivalu učestovalo preko stotinu učesnika. Ove godine festival će se održati 4, 11. i 18. avgusta na Štrandu.

izvor: 021.rs, agencije, foto: novisad.rs