Ubedljivo prva među 15.500 takmičara iz 20 država: Lepo je kada tvoj trud i rad budu prepoznati i cenjeni


Osvojivši 94,12 bodova u petoj, najvišoj kategoriji HIPO takmičenja u poznavanju engleskog jezika
koje je održano od 13. do 15. maja u italijanskom gradiću Lido di Jesolo, maturantkinja Karlovačke gimnazije Emilija Micković postala je pobednica tog nadmetanja u pomenutoj grupi.

Od kolikog značaja je njen uspeh najbolje govori podatak da je znanje engleskog na ovom takmičenju odmeravalo 15.500 mladih od devet do 19 godina iz 20 zemalja sveta, a u finale ušlo svega njih 85.

"Ovo mi je druga godina da učestvujem na tom takmičenju", kaže Emilija za Dnevnik i dodaje da je u pitanju Hipo takmičenje koje se održva petu godinu za redom, a sastojalo iz tri kruga.

Prvi krug je bio na nivou škole, drugi - polufinale koje se održavalo u svim većim gradovima , a finale je bilo u Lido di Jesolo u Italiji. Test je bio sastavljen iz četiri dela – razumevanje teksta, pisanje sastava, govor i slušanje.

"Bila je to i lepa prilika da upoznamo decu s drugih kontinenata i da se družimo, na kraju i da koristimo taj engleski koji toliko učimo. Puno mi znači ova pobeda iz dva razloga. Pre svega, lepo je kada tvoj trud i rad budu prepoznati i cenjeni, a s druge strane značajna je i činjenica da zahvaljujući tome mogu da se upišem na fakultet bez polaganja prijemnog ispita", kaže Emilija Micković.

Emilijina profesorka Miona Brkanić kaže da razlika između broja bodova koje je njena učenica osvojila i sledećeg na listi puno govori. Drugoplasirani je imao 88,24 procenata.

"U jakoj konkurenciji presudilo je Emilijino odlično poznavanje engleskog jezika i ona je ubedljivo pobedila ostale takmičare u toj najvišoj kategoriji", kaže za Dnevnik Miona Brkanić. Prema njenim rečima, osim talenta i znanja, nju krase i druge osobine, koje su joj obezbedile trijumf. Staloženost, usredsređensot, istrajnost, marljivost, motivisanost, oštrounost, snalažljivost, pronicljivost su neke od njih.

Zlatna medalja koja je obeležila kraj Emilijinog školovanja u Karlovačkoj gimnaziji, predstavlja lep početak njenog daljeg uspešnog školovanja. O Emiliji Micković će se tek čuti.

Ova svršena učenica Karlovačke gimnazije planira da studira anglistiku, a profesorka dodaje da je misli da se Emilija neće zaustaviti samo na osnovnim studijama.

Karlovačka gimnazija je i prošle godine zabeležila uspeh na tom takmičenju. Tada učenica četvrtog razreda, Ksenija Došen takođe je osvojila prvu nagradu. Ovog puta je to Onlajn kurs Univerziteta u Mizuriju.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: novisad.rs

POPULARNO