19.05.2017.

U petak tačno u podne na Trgu slobode - Maturanti obaraju Ginisov rekord


Maturanti cele Srbije u petak će ponovo zaplesati čuveni maturantski ples kadril, tačno u podne na Trgu slobode, istovremeno s brojnim vršnjacima širom Evrope

Organizatori su pozvali sve zainteresovane gradove, škole i maturante da se pridruže tom događaju i obaranju Ginisovog rekorda za najveći simultani ples u svetu, na manifesaciji koja traje 13 godina.

Trenutni rekord je 33.202 plesača, a postavljen je 2011. godine.

Manifestacija „European Quadrille Dance Festival” ili „Maturantski ples” podrazumeva da učenici završnih razreda, simultano u svim evropskim gradovima koji učestvuju, plešu istu koreografiju, uz kompoziciju „Slepi miš” Johana Štrausa. Muzika će se emitovati putem satelitskog radija Slovenije, a pre plesa svaka država učesnica će biti pozdravljena.

Kraljevo je prvi grad iz Srbije koji se 2005. godine priključio tom projektu Plesnog saveza Slovnije, nakon čega su se pridruživali i ostali gradovi, među kojima i Novi Sad.

U plesu najčešće učestvuju maturanti srednjih škola, dok u nekim gradovima plešu i „mali maturanti” – osmaci. U projektu su, do sada, učestvovali i maturanti iz Češke, Slovačke, Mađarske, Slovenije, Hrvatske, Austrije, Makedonije, Crne Gore, Bugarske, Estonije... Plesni klub „La Luna” iz Jagodine glavni je predstavnik Plesnog saveza Slovenije za izvođenje tog programa u Srbiji.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: novisad.rs