31.05.2017.

"U Novi Sad dolazi elitni - najjači deo nemačke kompanije Kontinental"


Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je da u Novi Sad dolazi elitni, odnosno najjači deo nemačke kompanije "Kontinental"
čime će Srbija postati mesto u kome se kreiraju sve inovacije u oblasti softvera u automobilskoj industriji.

Gostujući u centralnoj informativnoj emisiji RTV Miloš Vučević rekao je da za Novi Sad višestruk značaj ima činjenica da će svoj naučno-istraživački centar u tom gradu otvoriti kompanija evropskog renomea i naglasio da do realizacije te investicije ne bi došlo bez pomoći Republičke vlade i premijere i budućeg predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

"Da nije Aleksandar Vučić rekao da je Novi Sad adresa za 'Kontinental' ako se odluče za Srbiju, teško da bi došlo do ove investicije. Ja sam zaista neizmerno srećan što smo imali takvu saradnju sa vladom i što u predhodne tri godine imamo tri velike investicije u Novom Sadu - 'Delfaj', 'Lir' i 'Kontinental' i to može samo da nas čini ponosnima", rekao je Vučević.

Osim povećanja broja zaposlenih, odnosno smanjenja broja nezaposlenih u Novom Sadu značaj pomenute investicije, prema mišljenju Vučevića, je i u jasnoj i vrlo značajnoj simbolici da tako velika kompanija i tako veliki brend kao što je "Kontinental" dolazi u Novi Sad i Srbiju, što je, kako je rekao, potpuno novo pozicioniranje Srbije na tržištu privlačenja investicija.

"Sada se daje potpuno nova komponenta u investicionoj situaciji u Novom Sadu. Imali smo 'Delfaj' i 'Lir' koji imaju masovno zapošljavanje i to najčešće sa srednjom stručnom spremom, a sada nam dolazi kompanija koja ide sa većim platama i višom stručnom spremom", objasnio je Vučević.

Na pitanje da li je realno da "Kontinental" u Novom sadu počne sa radom 1. jula, Vučević je rekao da se radi o ozbiljnoj kompaniji koja se ne bi igrala sa datumima, koja je sve dobro proračunala i koja vodi računa o svakom detalju.

"Mislim da Novi Sad ima potencijala da iznese ovaj projekat i ne samo Novi Sad već i cela Srbija, jer je ovo važan projekat i za celu Vojvodinu i za celu Srbiju", rekao je Vučević i dodao da Novi Sad ima izuzetno jak Fakultet tehničkih nauka i da je to bio jedan od opredeljujućih faktora prilikom odlučivanja u kom gradu će biti realizovana ta investicija.

Istakao je da ga raduje činjenica da će najmanje 500 inženjera naći radno mesto u "Kontinentalu", naglasivši da je siguran da će broj zaposlenih rasti, a kao primer je naveo Rumuniju odnosno Temišvar gde od početnih 500 zaposlenih sada ima više hiljada onih koji su zaposleni u "Kontinentalu".

Vučević je naglasio da navedena investicija još jedna potvrda da je Srbija danas pravo mesto za investicije i da su to potvrdili i sami predstavnici "Kontinentala", koji pre tri godine nisu dobili zeleno svetlo za investiranje u Srbiju.

Po Vučevićevim rečima Novi Sad danas ima 6.500 manje nezaposlenih nego što je to bio slučaj 2012. godine, i da se toi vidi po punjenju gradskog budžeta u kome je, kako je rekao, na kraju 2016. godine bilo tri miliona evra više samo od poreza na zaradu u odnosu na 2015. godinu.

izvor: Tanjug, agencije, foto: NSinfo